Chp Milletvekili Adayı Han: Karlılık İnsan Hayatının Önünde Tutulmamalı

Kütahya Cumhuriyet Halk Partisi 1. sıra milletvekili adayı Avukat Şeref Han, karlılığın insan hayatının önünde tutulmasına karşı olduklarını söyledi.

Kütahya Cumhuriyet Halk Partisi 1. sıra milletvekili adayı Avukat Şeref Han, karlılığın insan hayatının önünde tutulmasına karşı olduklarını söyledi.

CHP milletvekili adayı Şeref Han, Eti Gümüş AŞ bünyesinde, gümüş madeni çıkarılıp işlenen tesiste, üç kademeli siyanür barajının setlerinden birinin çökmesiyle ilgili olarak fabrika önünde açıklamalarda bulundu. Özelleştirmeler sonrasında kapasite artırımına gidildiğini belirten Şeref Han, "Ancak kapasite artırımı yapılırken kamu sağlığından daha çok kârlılık ön plana çıkarılmış." dedi.

Siyanürlü atık içeren barajın 10 milyon metreküp kapasitesi bulunduğuna dikkat çeken Avukat Han, şunları söyledi: "Olması gereken baraj kapasite artırımına gidilmek suretiyle, ama genişletilmek suretiyle değil, setlerin yüksekliğinin artırılması suretiyle, 25 milyon metreküpe çıkarılmış. Altta gevşek zemin yani çamur üzerine yapılan bu setler doğal olarak çok dayanıklı olmadığı için 4 padoktan oluşan barajın bu yüklemeden dolayı 3 ve 2 numaralı padokları maalesef yıkılmış. Dolayısıyla en dış cephedeki padoğa kadar siyanürlü 20 milyon metreküp atık dayanmış durumda. En kötüsü de bu son padok daha önce yarılmış ve tamir edilmiş vaziyette. Dışarıdan bakıldığında görülüyor. Tamir edilmiş bir kısmı var. Hemen yakınımızda bulunan kuş uçumu 1,1,5 kilometre mesafede bulunan Köprüören ve Kızılcakaya köyleri padoğun patlaması halinde ilk etapta tehlikedeymiş gibi görünüyorsa da aslında riskimiz çok daha fazla. Çünkü bu arada Porsuk Çayı‘na ulaşan akarsular var. Bu akarsulara siyanürlü suyun karşıması halinde bütün canlılara, insanlara, hayvanlara zarar verecektir. Karlılığın insan hayatının önünde tutulmasına elbette hepimiz karşıyız."