Bakan Günay: İzmir Göçü İyi Yönetememiş

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir‘de yaptığı çalışmalarda, İstanbul ve Ankara‘dan daha fazla, Güneydoğu bölgesine denk istihdam problemiyle karşılaştığını anlatarak, "İzmir göçü iyi yönetememiş." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir‘de yaptığı çalışmalarda, İstanbul ve Ankara‘dan daha fazla, Güneydoğu bölgesine denk istihdam problemiyle karşılaştığını anlatarak, "İzmir göçü iyi yönetememiş." dedi.

İzmir Hilton Otel‘de düzenlenen ‘İzmir İlinde Yürütülen Yatırım Geliştirme ve Planlama Çalışmaları‘ konulu toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, istihdamda en elverişli sektörün turizm olduğunu söyledi.

Bakan Günay, "Turizmde 1 yatak kapasitesi bile 2 kişiye istihdam demektir. Ancak İzmir‘in temel sorunlarından biri işsizliktir. Ben doğuda da birçok bölgeye gittim. Ancak İzmir‘deki işsizlik, doğudaki bazı bölgelerle bile kıyaslanamaz durumdadır. İzmir çok göç alan bir bölge aynı zamanda. Ancak kent yine de göçü iyi yönetememiştir. Bizim burada yoğun istihdam sağlayacak alanlar oluşturmamız gerekiyor. Turizm, birilerinin gelip de bir otel açarak kişiye odaklı istihdamdan ziyade, topluma odaklı bir projedir. Turizm‘de 50 bin yatak kapasitesi ile 100 bin kişiye istihdam sağlarsınız." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye‘nin turizm alanında 2015 yılına kadar ilk 5 ülke arasına girmeyi hedeflediğini açıkladı. Günay, Türkiye‘nin turizm alanında yol haritasını anlattığı konuşmasında, Cumhuriyetin 2023 yılında 100. yıl şerefine birçok parametrede ilk onu hedefleyen Türkiye‘nin, turizm alanında bunu şimdiden sağladığını söyledi. 2015 yılından itibaren ilk 5 ülke arasına girme çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen Bakan Günay, "Türkiye turizmi 2009 yılından itibaren ilk 7 üylke arasına girmeyi başarmıştır. 2011 yılının göstergelerine bakılacak olursa bu yıl turist sayısında 30 milyonu aşacağımızı belirtiyorum. Bu konuda Ege Bölgesi özellikle ören yerleri ve müze yerleri ile ilgili ön planda yer alıyor. 2015 yılından itibaren ilk 5 ülke arasına girmek için çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Turizm planlama çalışmalarında, sivil toplum kuruluşları ve il özel idareleri arasında öncülük ve moderatörlük yaptıklarını belirten Bakan Günay, turizm alanında daha fazla yatırım yapabilmek için kamuoyundan şiddetle destek istediğini söyledi. Günay, İzmir‘de iptal edilen Çeşme‘deki planın gerekçelerine bakarak, planın büyüklüğünün 4 yeni turizm alanı belirlemek suretiyle aşıldığını söyledi. Bakan Günay, "Çeşme Alaçatı Yumrukoyu, Alaçatı Çakabey, Alaçatı Güvercinlik ve Alaçatı Şifne‘de 4 yeni turizm alanı belirledik. Burada sörf yapma imkanları ve butik oteller sayesinde turizmda ayrı bir yoğunluk yaşanacaktır." diye ifade etti.

Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Özgür Özarslan, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Zeki Can‘ın katıldığı toplantıda, Bakanlık Planlama Daire Başkanı Adnan Arslan, İzmir‘de ilan edilen ve edilmesi düşünülen turizm merkezleri ve koruma amaçlı turizm bölgelerinde gelinen aşama hakkında ayrıntılı sunum yaptı.

Ertuğrul Günay, doğayı koyuyan bir anlayışla ağaç boyunu geçmeyen konseptte yeni bir turizm bölgesi istediklerini kaydederek, şöyle dedi: "Planlama ve davalar konusunda İzmir kamuoyunun desteğine şiddetle ihtiyacımız var. Çünkü bir çevre var ki yapmıyor, yaptırmak istemiyor. Böyle bir anlayışın İzmir‘in yakasını bırakması lazım. Biz kavga etmek, polemik yaratmak istemiyoruz. Bıraksınlar hizmet edelim. İzmirli bu konuda bize destek versin. 5 yıl sonra aynı anlayışın engeline takılıp yerimizde sayarsak ben çok üzülürüm. İzmir‘in 40 bin yatağını, önümüzdeki 5 yıl içinde 100 bin yatağa çıkarmaya dönük bir somut gelişme yakalansın istiyoruz. Çok daha fazla yatırım bölgeleri verelim istiyoruz. Yerel yönetimler turizmi baltalamasınlar, bizimle işbirliği yapsınlar istiyoruz.”

Günay, İzmir‘in EXPO adaylığında da işin başında olduklarını, bir yasa çıkarılacağını ve Takip Kurulu oluşturulacağını belirti. EXPO‘yla ilgili hiçbir eksiklik yaşatmamaya çalıştıklarını anlatan Bakan, yarın İstanbul‘da En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı‘nda Başbakan Erdoğan‘ın açılış konuşmasında, EXPO adaylığından söz edeceğini ve katılımcılara İzmir kitapçığının dağıtılacağını söyledi.

Bakan Günay, İnciraltı Planı konusunda teknik bir eksikliğin bir sene kaybettirdiğini belirterek, ‘Nelerle uğraşıyoruz, bunu herkes somut bir örnek olarak bir tarafa yazsın. Şimdiye kadar böyle bir gerekçe hiç karşımıza gelmemişti.‘‘ dedi.

Günay, İnciraltı‘nın Avrupa‘nın sağlık ve termal turizm başkenti olarak düşünüldüğünü, ayrıca Üçkuyular‘a bir kruvaziyer liman yapımı için de planlama çalışmalarının bulunduğunu söyledi.