Rus Müfettişler İşvereni Haklı Buldu; Türk İşçilerin Şartları İyi

Rusya’nın Japonya sınırındaki Russkiy adasında Uzak Doğu Üniversitesi inşaatında çalışan yaklaşık 250 Türk işçinin maaşlarını alamadıkları ve yaşam koşullarını beğenmedikleri gerekçesiyle açlık grevine başladıkları iddialarını Rus resmi yetkilileri de yalanladı.

Rusya’nın Japonya sınırındaki Russkiy adasında Uzak Doğu Üniversitesi inşaatında çalışan yaklaşık 250 Türk işçinin maaşlarını alamadıkları ve yaşam koşullarını beğenmedikleri gerekçesiyle açlık grevine başladıkları iddialarını Rus resmi yetkilileri de yalanladı. Rus basınına konuşan Devlet Çalışma Müfettişliği Primorye Bölge Başkan Yardımcısı Tatyana Kuznetsova, “Ne gösteri ne de açlık grevi söz konusu değil.” dedi. Rus yetkili geri dönmek isteyen 60’tan fazla Türk işçinin şirket tarafından geri gönderildiğini de sözlerine ekledi.

Türk işçilerin rehin kaldığı ve açlık grevini gittikleri iddiaları üzerine Devlet Çalışma Müfettişliği Bölge yetkilileri Regiontehstroy şirketine ait inşaatlarda özel bir araştırma yaptı. Çalışma Müfettişliği Primorye Bölge Başkan Yardımcısı Kuznetsova, “Maaşlarından memnun olmayan 119 Türk işçi, işe çıkmayı reddetti. Ücretler konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeni ile sorun yaşanmış” bilgisini verdi. Basında çıkan haberleri yalanlayan Rus müfettiş, “Ne gösteri ne de açlık grevi söz konusu değil. İşçiler yatakhanede kalıyor. Yemek, özel giysi ve barınma ihtiyaçları da karşılanıyor.” şeklinde konuştu.

Çalışma Müfettişliği yetkilisi Kuznetsov, 60’tan fazla Türk işçisinin geri gönderdiklerini belirterek, “Yabancı işçilerin geri gönderilmesini Federal Göçmen Servisi organize ediyor. Biletlerini ise Regiontehstroy şirketi veriyor. Şu anda 63 işçi gönderildi. Mayıs sonlarına doğru Türkiye’ye yaklaşık 100 işçi daha dönmüş olacak.” dedi.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Regiontehstroy şirketi ortaklarından Mahmut Volkan da iddiaları yalanlayarak, Rus basınının olayı abarttığını belirtmişti. Türk işçilerin Rusya‘da düzenlenecek Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği-2012 zirvesi için Vladivostok bölgesinde yapılan tesislerde çalıştıkları belirtilirken, bölgede yapılan milyarlarca dolarlık tesislerin yapımını üstlenen onlarca taşeron Türk inşaat şirketinde beş binin üzerinde Türk işçinin çalıştığı kaydediliyor.

Türk işçiler adada yaşam koşullarının yetersiz olması ve ödemelerini beğenmemeleri nedeni ile işverenle anlaşmazlığa düşmüşlerdi. İşe çıkmayı reddeden bazı işçiler geri dönmek isteyince şirket zor durumda kalmıştı. 500 bin doların üzerinde kayıpları olduğunu kaydeden şirket yetkilileri, bir kısım işleri geri vermek zorunda kaldı. Yaşam koşullarının zor olduğu iddialarını işveren de haklı buluyor.