Bağımlılıkta Riskli Grup Arasında Öğrenci Ve İşsiz Gençler Yer Alıyor

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, madde bağımlılığında öncelikli risk grupları arasında orta ve yüksek öğrenim gençliği, işsiz gençler ve sanayi işçilerinin olduğunu söyledi.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, madde bağımlılığında öncelikli risk grupları arasında orta ve yüksek öğrenim gençliği, işsiz gençler ve sanayi işçilerinin olduğunu söyledi.

    Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından şehirdeki madde bağımlılığı ile mücadele çalışmaları kapsamında, eğiticilere yönelik Yeniden Sağlık Eğitim Derneği ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde bir eğitim düzenlendi. Psikolog, sosyal hizmet uzmanı, ebe, hemşire ve Milli Eğitim Müdürlüğü‘ne bağlı rehber öğretmenlerin katıldığı eğitimle; anne babalara bilgilendirme ve öğrencilere problem çözme becerileri kazandırmaları için bu alanda çalışan meslek elemanlarını daha yetkin bir konuma getirmek amaçlandı.

    Eğitimi tamamlayan personel, sahada iki ayrı hedef gruba yönelik eğitimler yapacak. Öğrencilere yönelik yapılacak eğitimlerde, günlük yaşamda karşılaşabilecekleri sorunlarla başa çıkma konusunda çeşitli beceriler kazandırılmaları hedefleniyor. Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, gençleri sigara, alkol ve madde konusunda bilinçlendirerek, sigara, alkol ve madde kullanım riskini azaltmayı amaçladıklarını söyledi. Dr. Akan, anne babalara yönelik yapılacak eğitimlerde ise ebeveynlerin madde kullanımı ve çocuklarına yaklaşım konusunda daha duyarlı ve bilgili olmalarının sağlanması hedeflendiğini duyurdu.

BAĞIMLILIKTA ÖNCELİKLİ RİSK GRUP ÖĞRENCİ VE İŞSİZ GENÇLER

Madde kullanan kişinin madde kullanımını kontrol etmekte güçlük çekeceğine işaret eden Dr. Akan, “Kullanılan maddenin dozunu zaman içinde artırır. Zarar vermesine rağmen kişi madde kullanmaya devam eder. Okul başarısı, arkadaşlık ilişkileri ya da sağlığı olumsuz yönde etkilese bile kullanmaya devam eder. Zamanının çoğunu madde arayarak ya da kullanarak geçirdiğinden ailesine ya da arkadaşlara ayıracak vakti yoktur. Madde kullanan kişiler kendi kendine bırakmayı deneyip başarısız olurlar. Kullandıkları maddeyi bıraktıkları ya da miktarı azalttıkları zaman huzursuzluk, uykusuzluk gibi ruhsal ya da fiziksel yoksunluk belirtileri gözlenebilir. Madde bağımlılığında öncelikli risk grupları arasında; orta ve yüksek öğrenim gençliği, işsiz gençler, sanayi işçileri, eğlence sektörü çalışanları ve sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan vatandaşlarımızın bulundukları saptanmıştır.” dedi.

Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, madde bağımlılığının kişinin suç işleme eğilimleri, iş gücü kaybı, yasa dışı eylemler sonucu cezaevi yaşantıları olması ve çeşitli sağlık sorunlarından dolayı ciddi bir maddi yük getirdiğini kaydetti. Dr. Akan, madde bağımlılığının disiplinler arası yaklaşımı gerektiren, sosyal, ekonomik, kültürel boyutları olan bir toplum sağlığı sorunu olduğunu vurguladı.