Tarihi İpek Yolu Yeniden Canlanıyor

Orta Asya ülkeleri, tarihi İpek Yolu‘nu UNESCO‘nun Dünya Miras Listesi’ne kaydettirmek için yoğun çaba harcıyor. Bu çerçevede Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta uluslararası bir toplantı düzenlendi.

Orta Asya ülkeleri, tarihi İpek Yolu‘nu UNESCO‘nun Dünya Miras Listesi’ne kaydettirmek için yoğun çaba harcıyor. Bu çerçevede Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta uluslararası bir toplantı düzenlendi.

    Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda İpek Yolu’nun UNESCO Dünya Mirası dahil edilmesine ilişkin Koordinasyon Komitesi’nin 2. toplantısı başladı. Toplantıya, UNESCO temsilcilerinin yanı sıra Türkmenistan, Afganistan, Çin, Hindistan, İran, Japonya, Kazakistan, Güney Kore, Kırgızistan, Nepal, Tacikistan ve Özbekistan’dan heyetler katılıyor.

    Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Murat Nazarov, Türkmenistan ile UNESCO arasındaki ilişkilerin geniş bir düzeyde geliştiğini kaydetti. Nazarov ayrıca, UNESCO tarafından daha önce de Türkmenistan‘da bulunan Büyük Harzemşahlar‘ın başkenti Köhneürgenç, başkent Aşkabat‘taki tarihi Nusay Kalesi ve Selçuklular’ın başkenti Merv‘i dünya mirası listesine dahil ettiğini kaydederek, başka da bazı tarihi mirasların listeye kaydettirilmesi için çalışmaların yapıldığını belirtti.

    UNESCO’nun Tahran ofisinin müdürü Qunli Han, UNESCO Genel Sekreteri Yardımcısı Francesco Bandarin’ın katılımcılara gönderdiği mesajını okudu. Bandarin mesajında, İpek Yolu’nun entegrasyon ve binlerce yıl birçok kültürün arasındaki diyalog yolu olduğunu belirtti. Bandarin ayrıca, kültürlerarası diyaloğun teşvik edilmesinin UNESCO’nun en önemli amaçlarından biri olduğunu ifade etti.

    Tarihi İpek Yolu üzerinden bulunan tarihi mirasın Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesi için yapılan toplantı 3 gün devam edecek. Toplantı kapsamında katılımcı ülkeler tarafından tarihi kalıntılar, anıtlar ve diğer tarihi miraslar UNESCO tarafından listeye dahil edilmesi için teklif edilecek. Ayrıca, bu çalışma kapsamında İpek Yolu güzergahında bulunan tarihi mekanların arkeolojik tespitlerin yapılması da hedefleniyor.

    İpek Yolu’nun UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmesine ilişkin Koordinasyon Komitesi’nin 1. Toplantısı Kasım 2009 yılında Çin’de yapılmıştı.    

Tarihî ticaret güzergahı hakkında 1987 yılında çalışma başlatan UNESCO, İpek Yolu‘nu "Dünya Mirası Listesi"ne almaya çalışıyor. UNESCO, yolun bütün dünyaya tanıtılması için Çin, Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan, Afganistan, Türkiye ve İran gibi ülkelerde İpek Yolu üzerindeki tarihi eserlerin restorasyonu ve kültürel değerlerin ortaya çıkarılması için iş birliği şeklini ve çalışma mekanizmasını toplantılarla tartışmaya açıyor.

Başlangıç noktası Çin’de olan İpek yolu, Çin’in kuzeyinden geçerek ve Orta Asya ve Afganistan topraklarını aşarak İran’a uzanıyor ve İran ve Türkiye topraklarını geçtikten sonra İstanbul üzerinden Avrupa’ya ulaşıyor.