Mermer Atıklarından Kum Ve Çakıl Üretilmesini Öngören Proje Onay Bekliyor

Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Çayboyu Belediyesi, mermer fabrikalarının oluşturduğu çevre kirliliğini ortadan kaldıracak iki proje geliştirdi. Projeler, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’ndan onay bekliyor.

Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Çayboyu Belediyesi, mermer fabrikalarının oluşturduğu çevre kirliliğini ortadan kaldıracak iki proje geliştirdi. Projeler, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’ndan onay bekliyor.

        Türkiye’nin en önemli mermer merkezlerinden biri olan Muğla’da, mermerin işlenmesi esnasında ortaya çıkan katı ve sıvı atıklar çevre ve görüntü kirliliğine sebep oluyor. Çayboyu Belediye Başkanlığı, mermerin meydana getirdiği çevre kirliliğini ortadan kaldıracak ve atıkların geri dönüşümünü sağlayarak iki adet proje hazırladı. Mali destek için GEKA‘ya sunulan projelerden ilkinin maliyeti 862 bin 656 lira. Bu proje, paletyen veya moloz diye isimlendirilen mermer katı atıklarını kum, çakıl, mıcır ve kalsit haline getirecek kırma ve eleme tesisi kurulmasını öngörüyor. İkinci projenin öngörülen maliyeti ise 868 bin 94 lira. Bu proje ile mermerin işlenmesi esnasında ortaya çıkan mermer çamurları, yapılacak kanalizasyon şebekesi ile bir merkezde toplanacak. Merkezde arıtma, filtre ve pres ünitesi kurulacak. Mermer çamurundan elde edilecek temiz su tarımsal sulamada kullanılacak, elde edilecek mermer çamur kekleri ise Yatağan Termik Santralı baca gazı arıtma ünitesinde kullanılacak.

            Çayboyu Belediye Başkanı Mehmet Demir, mermer ocaklarının 1985, mermer fabrikalarının ise 1995 yılında bölgelerinde kurulmaya başlandığı söyledi. Mermer sanayisinin gelmesi ile birlikte bölgede işsizlik probleminin kalmadığını anlatan Demir, “İnsanlarımızın yaşamlarını olumlu yönde etkilen mermer sanayisi, meydana getirdiği katı ve sıvı atıklarla çevre kirliliğini üst seviyeye çıkarttı.” dedi. Belediye olarak bunun önüne geçmek amacıyla 1 milyon 730 bin 750 liralık bir bütçeye sahip iki adet proje hazırladıklarını kaydeden Demir, projeleri GEKA’nın açıkladığı mali destek programına sunduklarını söyledi.

            Mehmet Demir, “Projelerimiz GEKA tarafından onaylanırsa sadece Muğla’ya değil tüm Türkiye‘ye örnek olacak. Projenin kurulacağı alanın belediyemizce kiralama işlemleri tamamlandı. GEKA‘ya sunduğumuz projelerin değerlendirme sonuçlarını bölge insanlarımız ve çevremiz için umutla bekliyoruz.” diye konuştu.