Novorosisk Heyeti Samsunum 1‘De

Samsun Büyükşehir Belediyesi‘nin kardeş şehri olan Novorosisk‘ten gelen heyet, Samsunum 1 isimli gemi ile Karadeniz‘e açılarak Samsun‘u denizden görme fırsatını buldu.

Novorosisk Heyeti Samsunum 1‘De
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz‘ın davetlisi olarak Rusya‘nın Novorosisk kentinden Samsun‘a ziyarete gelen ve Novorosisk Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Şatalov Aleksandr Vasilyeviç, Krasnodar Yasama Meclisi Milletvekili Yarışev Sergey Nikolayeviç, Novorosisk TSO Başkanı Jarinov İgor Gennadyeviç, Novorosisk Liman Dairesi Başkanı Erıgin Vladimir Vladimiroviç, Krasnodar Gümrük Başkanı Tümgeneral Hodokov Aleksandr Vasilyeviç, belediye meclisi üyeleri, işadamları ve gazetecilerin bulunduğu heyet, Samsunum 1 isimli gemi ile Karadeniz‘e açılarak hem kahvaltı yaptı hem de Samsun‘u denizden görme fırsatını buldu.

İki şehir arasında ilişkilerin geliştirilmesi için 6 yıldır çaba harcadıklarını belirten Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Samsun ve Novorosisk arasında Gelincik ve Anapa Havaalanları‘na olmak üzere doğrudan uçak seferleri ile deniz seferleri konusunda üst düzeyde çalışmalar yapılıyor. Samsun ve Novorosisk arasından deniz seferleri ile yolcu taşımacılığının başlatılması ile ilgili yapılan çalışmalarda ise sona gelindi. Bu çabaların sonucunda Novorosisk Belediye Başkan Vekili ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Şatalov Aleksandr Vasilyeviç, Novorossiyk TSO Başkanı Jarinov İgor Gennadyeviç ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin yer aldığı Rusya heyeti Samsun‘a geldi. Rusya ile Türkiye arasında kültürel, ticari ve sosyal faaliyetleri paylaşabilmeleri konusunda engel gözüken vize bundan 2 ay önce kaldırılmıştı. Karadeniz‘in bir bölgesindeki yer, diğer bölgesinde olan bir yer için bilinmeyen bir yerdi. Tüm bu süreç gelişen ve değişen teknoloji ile geride kaldı. Gerek kendi ülkemizde gerekse de karşı komşumuzda yapılması gereken mevzuat değişikliğine ihtiyaç olabilir. Ama biz yerel yöneticiler bu mevzuat değişiminin gereğini vurgulamak amacı ile kardeş olalım, bu geçmiş alışkanlıklardan kurtulalım diye çaba gösterdikçe, bu süre içinde ufak altyapı değişiklikleri de devletimiz tarafından düzeltilmektedir" dedi.

Yerel yönetimlere bu konuda büyük görev düştüğünü söyleyen Yılmaz, "Biz yerel yöneticiler bunun bilincinde olarak halklarımızın isteklerini bu platformlara taşıma gereğini düşündük ve bu kapsamda Novorosisk ile kardeş belediye protokolünü bundan 6 ay önce imzaladık. Takip eden zaman içinde kardeş şehrimizin belediye başkanı ve beraberindeki ekip şehrimizi ziyaret ettiler ve tanımaya çalıştılar. Aramızda çok güzel bir hukuk oluştu. 6 yıldır süren çaba ve mücadelelerimizden sonra her iki ülkenin insanlarını bir masa etrafında fikir alışverişinde bulunuyor olmasını görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bu süreç bir başlangıç, bundan sonra daha güzel adımlar atılacağına inanıyorum. Bundan sonra her iki ülke arasında çok güzel şeyler olacak. Belki bu toplantıların aynısını ileride Novorosisk‘de düzenleyeceğiz. Her iki ülke arasında ticaretten çok kardeşlik önemlidir" diye konuştu.

Kaynak: İHA