Ruh Ve Sinir Hastaları Artık ‘Toplum İçinde Tedavi’ Ediliyor

Ruh ve sinir hastalarının tedavisinde yeni bir yöntem uygulanmaya başlandı. Hastaların, toplum ve ruh sağlığı merkezlerinde artık toplumdan tecrit edilmeden tedavileri yapılıyor.

Ruh ve sinir hastalarının tedavisinde yeni bir yöntem uygulanmaya başlandı. Hastaların, toplum ve ruh sağlığı merkezlerinde artık toplumdan tecrit edilmeden tedavileri yapılıyor.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin, kısa bir süre önce başlattığı Toplum Temelli Psikiyatri Modeli yaygınlaşıyor. Bakırköy ve Zeytinburnu’ndan sonra bir Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi de Sakarya’da açıldı. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi desteğiyle kurulan Sakarya Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi görecek olan hastalar, toplum merkezinden uzaklaşmadan iyileşme sürecini aileleriyle birlikte yaşayabilecek.

Sakarya Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesine bağlı bir birim olarak Yazlık Belediyesi’nin eski binasında hizmete açılan Sakarya Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ile evlerine kapatılan hastaların tedavisinde yeni bir dönem başlayacak. Merkezde, bireysel terapi ve danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra hastalar ve aileleri için ruhsal eğitim içeren terapi gurupları oluşturulacak.

HASTALAR ODAYA KAPATILMAYACAK

Ayrıca, hastalar müzik, resim, el sanatları, spor gibi etkinliklerle terapi edilecek. Hastalar, hastane ve odalarda kalma zorunluluğu olmadan ihtiyaçlarını hastane çevresinden görebilecek, toplumdan kopmayacak. Sağlık Bakanlığı bünyesinde Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı olarak faaliyet göstermeye başlayan merkez, hastaların kurum içindeki faaliyet ve tedavilerini sağlık güvenceleri aracılığıyla, hiçbir ücret talep edilmeden gerçekleştiriyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, bu merkez sayesinde artık hastaların eve ya da hastaneye kapanmayacağını ve toplum içinde tedavilerinin yapılacağını söyledi.

SAÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atila Erol, merkezle evlerine kapanmak zorunda kalan hastaların, toplum içinde tedavisinin yapılacağını ve yaşam kalitelerinin yükseleceğini kaydetti.

Türkiye’de, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin girişimiyle oluşturulmaya başlayan ‘Toplum Psikiyatrisi Modeli‘ gittikçe önem kazanmaya başladı. Dünyada, özellikle Amerika ve Avrupa’da hızla gelişen bu model, hastanın toplumdan izole edilmeyip, sosyal yeteneklerini devre dışı bırakmadan iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlıyor. Süreç hızlandığında toplum dışına tutulmadan tedavisi gerçekleştirilen hasta, insan hakları ihlallerine tutulmadan nitelikli tedavi görebilme imkanı yakalıyor.