Dtp Heyeti Erbil’De Barzani İle Görüştü, Kürt Ulusal Konferansı Kararı Alındı

Kürt Ulusal Konferansı çalışmaları kapsamında Irak’ın Erbil kentine gelen Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) ve Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP temsilcileri, Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüştü.

Kürt Ulusal Konferansı çalışmaları kapsamında Irak’ın Erbil kentine gelen Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) ve Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP temsilcileri, Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüştü. Görüşme heyetinde DTP eski Eşbaşkanı ve Mardin bağımsız milletvekili adayı Ahmet Türk, KADEP eski Genel Başkanı ve Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Şerafettin Elçi, HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel ve BDP Eşbaşkanı Hamit Geylani de yer aldı.

    DTK heyetinin Barzani ile yaptığı görüşmede "Kürt Ulusal Konferansı" kararı alındığı ve konferans sonbahara kadar yapılacağı kaydedildi.

    15 kişilik heyet, Mesud Barzani ile basına kapalı olarak Erbil’in Selahattin ilçesinde görüşme gerçekleştirdi.

    Bölgedeki gelişmelerin değerlendirildiği görüşme 2 saat sürdü. Görüşme sonrası resmi bir açıklama yapılmazken, Fırat ajansı ağırlıklı olarak Kürt sorununun çözümü ve Kürtler arası birliktelik konuşulduğunu bildirdi. Ajansa göre görüşmede, “Türkiye‘deki 30 yıllık savaşın son bulması için tarafların müzakereye başlamasının gerektiğine işaret edildiği” ifade edildi. Her iki tarafın iradesinin bu süreç içinde göz önünde bulundurulması gerektiğine vurgu yapıldığı belirtilen görüşmede, “sürecin bir an önce barışa evrilmesi için Kürtlerin sorunlarına çözüm getirecek Kürdistani bir konferansın kaçınılmaz olduğunun altının çizildiği” kaydedildi.

    EN GEÇ SONBAHARA KADAR YAPILACAK

    İlkesel olarak bu konferansın yapılmasında mutabık kalındığı aktarılan görüşmede, konferansın en geç sonbahara kadar gerçekleştirilmesi kararlaştırıldığı kaydedildi. Ajansa göre, konferans hazırlıklarının bir an önce başlatılması amacıyla bir komisyon oluşturuldu.

    DTP heyeti daha sonra Kürt Yönetimi Başbakanı Berham Salih ile başbakanlık binasında bir araya geldi. Heyetin yarın da Kürt Parlamentosu Başkanı Kemal Kerküki ile bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.