İsmi Balyoz Belgesinde Geçen Askeri Savcı, Emekli Albaydan Şikayetçi Oldu

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Albay Emin Hakan Özbek, Eskişehir’deki evinde Balyoz belgeleri çıkan ve tutuklanan emekli Albay Hakan Büyük hakkında suç duyurusunda bulundu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Albay Emin Hakan Özbek, Eskişehir’deki evinde Balyoz belgeleri çıkan ve tutuklanan emekli Albay Hakan Büyük hakkında suç duyurusunda bulundu. Özbek, şikayet dilekçesinde söz konusu belgelerde isminin geçmesiyle ilgili Büyük ve varsa diğer faillerin cezalandırılmasını istedi. Albay Özbek, bugün Balyoz soruşturması kapsamında ifade verdi ve savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.



Albay Özbek, Nisan ayında bir gazetede çıkan “Balyoz’un yeni belgelerinde hükümete müdahale sözü” başlığı atındaki haberde geçen, “E. Hakan Özbek (Hv Hak Bnb Askeri Savcı) adına yazılmış belgede ise plana katıldığı tespit edilenler ‘savcılıkça gerekli tedbirlerin alınarak suç unsuru sayılabilecek delillerin yok edilebileceği ancak idari olarak konuya müdahil olunamayacağı ve bir şey yapılamayacağı, bu nedenle plan içerisinde yer alan şahısların emekli edilebileceği ancak ceza almayacakları değerlendirilmektedir.’ denildiği öne sürüldü.” ifadeleri üzerine şikayetçi oldu.

Şikayet dilekçesini Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na veren Özbek, dilekçede Oraj Hava Harekat İhtimalat planı kapsamında yazışmalar yaptığı, planın hazırlanmasına katkı sağladığı şeklindeki iddiaların asılsız olduğunu belirtti. İsminin geçtiği belgelerin emekli Albay Hakan Büyük’ün evinden çıktığını hatırlatan Özbek, 2003 yılı Mart ayında haberde belirtildiği gibi askeri savcı olmadığını kaydetti. Habere konu olan ve isminin geçtiği belgenin imzasız olduğunu ifade eden Özbek, iddialarla ilgili herhangi bir delil de bulunmadığını savundu.

Hukuk devletine, insan hak ve özgürlüklerine bağlı, darbelere ve yasa dışı oluşumlara karşı olduğunu belirten Özbek, adalete güveninin tam olduğunu, hakkındaki bu belge ve iftiraları hazırlayanların tespit edilerek cezalandırılacaklarından şüphesinin olmadığını kaydetti.

Özbek dilekçesinde, “Gerçek dışı ve iftira niteliğindeki ismimin dahil edildiği belge ya da belgeleri hazırlayarak ismimi bu sahte belgelere dahil eden Hakan Büyük ile varsa diğer fail ya da faillerin cezalandırılmasını talep ederim.” ifadelerini kullandı.

Albay Özbek, Balyoz soruşturması kapsamında Eskişehir’de elde edilen belgelerle ilgili iki albayla birlikte bugün şüpheli olarak ifade verdi. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde savcı Hüseyin Ayar, sorgulanan Özbek, serbest bırakıldı. Diğer iki albay ise tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.