Bdp, Diyanet‘in Açacağı Dini Yüksek İhtisas Merkezine De Tepki Gösterdi

BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Diyarbakır’da kuracağını açıkladığı dini yüksek ihtisas merkezine karşı çıktı.

BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Diyarbakır’da kuracağını açıkladığı dini yüksek ihtisas merkezine karşı çıktı. Geylani, “Bu yolla Diyanet İşleri Başkanlığı Erdoğan‘ın kardeşlik söylemini ortadan kaldırmış oluyor. Çünkü kardeşlik sözleriyle bu sorun çözülmez. Yani bu yalandır anlamına geliyor. Eğer kardeşlik var ise İslam dininde, kardeşlik hukuku var. Ana dil özgürlüğü yoksa kardeşlik yok demektir.” dedi.

BDP’nin Diyarbakır’ın Ofis semti Konukevi önünde sivil itaatsizlik eylemi kapsamında yaptığı oturma eylemine BDP’nin desteklediği bağımsız adaylardan Leyla Zana, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve BDP’li belediye başkanları katıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Konukevi çevresinde herhangi bir gerginlik yaşanmadı.

    Burada konuşan BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın ‘Kürt sorunu yoktur, Kürt kardeşlerimin sorunu vardır’ sözlerini hatırlatarak sadece kardeşlik edebiyatı ile sorunun çözülemeyeceğini söyledi.

    Demokratik çözüm çadırlarına yönelik yapılan müdahaleleri eleştiren Geylani, “Çadırları yıkabilirsiniz, ama halkın iradesini yıkamazsınız. Gerekirse evlerimizde bu çadırları açarız. Kürt sorunu yok diyorlar, Kürtlerin sorunları var diyorlar. Kürtler ana dillerini konuşmak istiyorlar. Ana dilde özgürlük istiyorlar. Bunlar tanınmıyorsa bir kardeşlikten söz etmek yalandan ibarettir. Halkımız dini inançları ile cuma hutbelerinde ve dualarla çözümü getirecektir. Demokratik meşru eylemimiz oturma eylemi olarak algılanmasın. Biz barış, barış, barış diyoruz.” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından oturma eylemine devam edildi. Bu sırada BDP Genel Başkanı Hamit Geylani ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, simitçiden simit aldı. Geylani, “Bunu da açlık grevi olarak yazmayın. Bu bir tepki değildir.” demesi gülüşmelere neden oldu.