Moskova, Pekin, Berlin Ve Tokyo‘ya Bilim Ve Teknoloji Müşaviri Atanacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, teknolojiyi yakından takip edebilmek için Moskova, Pekin, Berlin ve Tokyo gibi önemli bilim merkezlerine bilim ve teknoloji müşaviri atayacaklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, teknolojiyi yakından takip edebilmek için Moskova, Pekin, Berlin ve Tokyo gibi önemli bilim merkezlerine bilim ve teknoloji müşaviri atayacaklarını söyledi.

    Davutoğlu, Selçuklu Belediyesi Gençlik Meclisi’nce Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampusu Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Kariyer Zirvesi’ne katıldı. Konuşmasına kariyerin bir araç olabileceğini söyleyerek başlayan Bakan Davutoğlu, liderlik kavramının biraz üstten bir bakışı ifade ettiğini hatırlattı. Dışişleri Bakanı, “Eğer liderlik hizmetkarlıksa anlam taşır. Eğer liderlik birilerine bir şekilde hakimiyet kurmaksa bu liderlik bir müddet sonra anlamını ve gerçek muhtevasını kaybeder.” dedi.

    Gerçek liderliğin herhangi bir makama sahip olmadan saygı gördüğünü dile getiren Bakan Ahmet Davutoğlu, “Eğer insanlar sizin bir çığır açtığınızı, bir konuda ülkenizin ve insanlığın önünün açtığınızı düşünüyorlarsa işte o zaman liderlik olur. Liderlik makamla, mevki ile unvanla olmaz. Tarihte bıraktığınız izlerle olur. En büyük çığır açan liderlere bakınız hayatları çok zor şartlarda geçmiştir. Hatta kendi devirlerinde çoğu zaman anlaşılamamışlardır. Ama sonraki dönemde büyük çığır açan insanlar olarak insanlık tarihine adlarını yazdırmışlardır.” diye konuştu.

    Gençlere, “Sizden sonraki nesillere devredeceğiniz mirasa bakın, başka hiçbir şey kalıcı ve baki değil.” çağrısı yapan Davutoğlu, “Lider olayım şu unvanları alayım diye yola çıkarsanız o gerçek liderlik olmaz. Doğal seyri içinde lider olursunuz. Hayatınızı tarihin doğal seyri içinde paralel kılabilirseniz o tarihi zemin içerisinde yer edinirsiniz.” ifadelerini kullandı.

    Tarihte iz bırakanların kendilerini tarihin içinde bir özne olarak gördüğünü ve tarihin akışını doğru okuduğu için lider olduklarını belirten Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    “New York’ta ders vereyim, Oxford’da ders vereyim ama kendi kültürümü, Mevlana’yı bilmeyeyim. Belki evrensel bir aydın kimliği kazanabilirsiniz ama kendi kimliğinize yabancılaşmanız dolayısıyla gerçek bir aydın niteliği kazanamazsınız. İnsanlık birikimine ve ait olduğumuz medeniyet birikimine vakıf olarak gerçek lider olabiliriz.”

Tarihi doğru okumanın, sosyal çevreye inanmanın ve geleceği bu çerçevede planlamanın önemine işaret eden Davutoğlu, ‘‘İster mühendis, ister doktor olun bunların hepsi kariyerdir ama her şeyden önce insan olun ve ait olduğunuz dönemin ve medeniyetin birikimini temsil edin.‘‘ tavsiyesinde bulundu.

    Kişisel liderliğin olabildiği gibi ülke liderliğinin de olabileceğini vurgulayan Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti‘nin İstiklal Harbi‘nde ezilen halklara ilham kaynağı olduğunu anımsattı.

Gençlere büyük ve öncü düşüncelerin ilkelerini üretmeyi düşünmelerini öneren Davutoğlu, ‘‘Entellektüel anlamda bunu yapabilmek için insanlık düşünce tarihini, felsefi yaklaşımlarını bilin. Kariyeriniz ikinci bir adım taşıyor. Hangi alanda olursa olsun bu entellektüel çabayı gösterin.‘‘ diye konuştu.

    Büyük iddiaların eğer zihni hazırlık olmazsa sloganlaşacağı uyarısında bulunan Bakan Ahmet Davtuoğlu, sloganların da bir lider için en büyük tuzak olduğu görüşünü dile getirdi.

    Küresel ekonominin ve teknolojinin takip edilmesi tavsiyesinde bulunan Davutoğlu, elinde bavulu ile Afrika‘ya giden Türk girişimcilere hayran olduğunu vurguladı. Oraları gidip, konsolosluk ve büyük elçilik açarken hep bu girişimci Türk işadamları ile karşılaştıklarını belirten Davutoğlu, bu konuda ikinci adımı kendilerinin atacaklarını açıkladı. Davutoğlu, "Dışişleri Bakanlığı olarak önemli bilim merkezlerine bilim ve teknoloji müşaviri atayacağız. Moskova, Pekin, Berlin, Tokyo‘ya atayacağız. Teknolojiyi böylece yakından takip edeceğiz. Teknoloji devrinin nesneleri değil, özneleri olmalıyız‘‘ dedi.