Hollanda‘da Gözler Senato Seçimlerine Çevrildi

Hollanda’da Eyalet Meclisi seçimlerinin ardından şimdi de gözler, 23 Mayıs‘taki Senato seçimlerine çevrildi.

Hollanda’da Eyalet Meclisi seçimlerinin ardından şimdi de gözler, 23 Mayıs‘taki Senato seçimlerine çevrildi.

Parlamentonun üst kanadını oluşturan Senato’da görev alacak yeni üyelerin belirlenmesi için eyalet meclis üyeleri tarafından seçim yapılacak. Hollanda’da ki 75 Kişilik Senato’nun belirleneceği seçimlere İşçi Partisi’nden Türk kökenli (PvdA) Alper Tekin Erdoğan, Demokratlar 66 Partisi’nden (D66) Zafer Yurdakul ve Sosyalist Parti’den de (SP) Mahmut Erciyas aday.



Senato adayı Alper Tekin Erdoğan bu kurumun Hollanda’da çok önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayarak, Senato‘nun onay mercii olduğunu hatırlattı. Erdoğan, "Örneğin bugünkü hükümet, azınlıklar açısından aldığı birçok önemli kararı, Senato’dan geçiremiyor ve bekletmek zorunda kalıyor. Bunun sebebi de şimdiki Senato’da sol partilerin çoğunlukta olması. Sağ ittifak kabinesinin senatoda çoğunluğu alamaması bizi memnun edecek. Temennimiz Hollanda’da aşırı sağın ve sağın yükselmesinin önüne geçilmesi onların Senato‘da çoğunluğu sağlayamaması." dedi.

Yeni Senato, Eyalet Meclisi üyelerinin oylarıyla belirlenecek. Partiler, Türk kökenli adayları son sıralardan aday gösterdi. 75 kişilik Hollanda senatosuna da şuan 14 sandalyesi bulunan İşçi Partisi’nin hazırlandığı 28 kişilik listenin 26’ıncı sırasında Alper Tekin Erdoğan yer alıyor. Senatoda iki temsilciyle yer alan Demokratlar66 Partisi’nin 22 kişilik listesinde Zafer Yurdakul ise 20’nci sırada bulunuyor. Senatoda 11 senatöre sahip Sosyalist Parti’nin 30 kişilik listesinde de Mahmut Erciyas 18’inci sırada yer alıyor.