Herkes Üretsin Diye İcadına Patent Almadı

Nurettin Yıldıran, 25 yıl önce üniversiteyi okumak için geldiği Konya’da sulama sektörünün seyrini değiştiren projeler geliştirdi.

Nurettin Yıldıran, 25 yıl önce üniversiteyi okumak için geldiği Konya’da sulama sektörünün seyrini değiştiren projeler geliştirdi. Konya’da sulama borularını ilk üretenlerden biri olan Yıldıran, son icadı olan küresel hat vanası ile çiftçinin zaman ve enerji tasarrufu elde etmesini sağlamış. Mucit Yıldıran, herkes faydalansın diye bu icadına patent almamış.

1986 yılında Burdur’un Tefenli ilçesinden makine mühendisi olmak için geldiği Konya’da hayata geçirdiği projelerle tarımsal sulama sektörüne katkı sağlayan Nurettin Yıldıran, tahıl ambarı Konya’nın tarımsal sulamadaki modernleşme sürecine ciddi katkılar yaptı. Henüz üniversite öğrencisiyken plastik sanayinde deneyim kazanmaya başlayan Yıldıran, arkadaşları arasında ‘proje adamı‘ olarak tanınmaya başladı. Sanayideki mesaisinden sonra kaldığı yurt odasındaki küçük masasında makine çizimleri yaparak sabahladı. Onun bu yeteneğini ve becerisini fark eden ulusal bir firma, Yıldıran’ın genç yaşına aldırış etmeden Antalya’daki fabrikalarına üretim müdürü olarak tayin etti.

Ama onun gönlü Antalya’nın tüm cazibesine rağmen Konya’da kaldı. Bir süre sonra Konya’ya geri dönen Yıldıran, ilk atölyesini kurdu. Nurettin Yıldıran‘ın karşısındaki ilk engel ise 2001 krizi oldu. Yıldıran, “O günlerde bizi sevindiren tek şey personelimizle yollarımızı ayırmamız oldu. Ne kazandıysak paylaştık. Bütçemizin çok dar olmasına rağmen bunu başardık. Avrupa’dan ikinci el bir makine aldık. Üretimi artıracağımız sırada kriz patladı. Dövizin fırlaması adeta belimizi büktü. İkinci el olarak aldığımız ve tek ümidimiz olan makine dövizdeki artış nedeniyle sıfır makinelerinin fiyatının iki katına mal oldu bize.” dedi.

Emek yoğun olarak çalıştıklarını anlatan Nurettin Yıldıran, “Para bizim için kağıt parçasından ileriye gidememiştir. İnsana yatırım yapma gayretindeyiz." diye konuştu.

Dönemin tarımsal sulama borularını ilk kez üreten firmanın müdürü olan Nurettin Yıldıran, Konya’da tarımsal üretimin gelişmesinde önemli bir paya sahip. Yıllar önce müdürü olduğu firmada üretilmeye başlanan borular bugün Konya’yı bu sektörde lider yaptı.

İş ortağı Firdevsi Bayraktar ile son geliştirmiş olduğu ‘küresel hat vanası‘ ise çiftçiyi büyük bir dertten kurtardı. Tamamen kendi üretimi olan sistemin patentini dahi almadığını bildiren Nurettin Yıldıran, “Biz istiyoruz ki plastik kalıplarıyla uğraşan herkes bunu üretebilsin. Ne kadar çok tarlaya bu vanalardan kurulursa çiftçimiz daha fazla kazanacaktır.” diye konuştu.