Kktc‘deki Türkiye Karşıtı Gösterilere Dışişleri Bakanı Yorumu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, dış güçlerin etkisi ile adanın karıştırılmak istendiğini savundu.

"Kıbrıs Meselesi ve KKTC‘nin Uluslararası Statüsü" konulu konferansa katılmak üzere Bursa‘ya gelen KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Bursa Valisi Şahabettin Harput‘u ziyaret etti. Kıbrıs‘ta hiçbir şeyin dışarıdan göründüğü kadar basit olmadığını belirten Özgürgün, Kıbrıs adasının sabit bir uçak gemisi pozisyonunda olduğunu, Kuzey Afrika‘da yaşanan son olaylarda kullanılan uçakların birçoğunun Larnaka‘daki İngiliz üssünden kalktığını belirtti.

Rum kesiminin Türkiye‘nin KKTC‘deki askeri desteğini geri çekmesi konusunu sürekli gündeme getirildiğini anlatan Özgürgün, "Rum kesiminin arkasında duran ülkeler, Türkiye‘nin Avrupa Birliği yolunda önünü kesmek için Kıbrıs‘ı kullanıyor. Adada Türkiye aleyhine yapılan gösteriler bizi derinden yaralıyor. Bu kesimin küçük bir kesim olduğunu biliyoruz. Yapılan bu gösterilerde eylemcilere müdahale etmedik. Çünkü bunlara yapılan müdahalenin büyük bir yankı uyandıracağını biliyorduk. Bu göstericiler, dış

güçlerin kuzeyde örgütlediği kişiler. KKTC‘yi bilenler burada karışık bir durum olduğunu çok iyi bilir. Burada Avrupa Birliği cirit atıyor. Amerika Birleşik Devletler, İngiltere, Rusya ve Birleşmiş Milletler var. Bu kadar çok gücün bulunduğu bir yerde bunların iş birlikçileri de var. Kıbrıs Türklerinin tamamına yakın bir kısmı ana vatanlarına gönülden bağlıdır. Türkiye olmadan adada bir adım atılmasının mümkün olmayacağını çok iyi biliyoruz. Kimse bunu göz ardı edilemez" diye konuştu.

Vali Harput ise, "Kıbrıs, Bursa, İstanbul, Ankara kadar değerli. 73 milyon insanın Kıbrıs‘ı çok iyi bilmesi, tanıması lazım. Kıbrıs, asırlarca bizim tarihimizle bütünleşmiş bir parçamız. Geçmişte birçok sıkıntı yaşadı. Yeniden aydınlık günlere doğru emin adımlarla ilerliyor. Kıbrıs‘ın sıkıntılarını, ihtiyaçlarını, hedeflerini, beklentilerini çok iyi bilmeliyiz. Halkın Kıbrıs‘ı birinci ağızdan tanıma fırsatı olacak. Kıbrıs‘la eğitim, sağlık, ticaret alanında çok yönlü ilişkilerimiz var, bunların

geliştirilmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Vali Harput Özgürgün‘e çini hediye ederken, Özgürgün de Harput‘a el işi ipek takdim etti.

Kaynak: İHA