Rizeli Kadınlar, Mikro Kredi İle Üretime Katkıda Bulunuyor

Türkiye Grameen Mikro Kredi Programı kapsamında Rize‘de iki yılda bin 8 kadına bir milyon 40 bin lira kredi kullandırıldığı bildirildi.

Türkiye Grameen Mikro Kredi Programı kapsamında Rize‘de iki yılda bin 8 kadına bir milyon 40 bin lira kredi kullandırıldığı bildirildi.

    Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi‘nde yeni kredi almaya hak kazanan kadınlar için düzenlenen törene katıldı. Vali Hacımüftüoğlu, kredi başvurusunda bulunanlara 700 lira kredi imkânı sağlandığını belirtti.

    İl Özel İdaresi olarak krediye yıllık 300 bin lira ayırdıklarını ifade eden Vali Hacımüftüoğlu, "Bu rakamlar teşekküre dahi değmeyecek rakamlar. Elli kişiye 6 bin liraya denk geliyor. Yani altı bin liraya bir kişiye istihdam sahası açmış oluyorsunuz. Bugün bilimsel verilere göre, bir kişiye istihdam alanı sağlamak için harcanması gereken para yaklaşık 200 bin lira. Mikro kredi ile bu rakam son derece düşük seviyelere çekiliyor. Rize‘de 2 yılda bin 8 kadına bir milyon 40 bin lira kredi kullandırıldı. Mikro kredi sistemi ile birçok kişiyi hayata, topluma kazandırdığımızı açıkça görebiliyoruz." dedi.

    Mikro kredide ödenen paraların yüzde 100 geri dönüşü olduğunu ifade eden Hacımüftüoğlu, "Gerçekten inanılmaz takdire değer bir durum. Bayanlarımız ne kadar güvenilir olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Acaba bu krediyi erkeklere versek ne kadarı geri gelirdi? Mikro krediyi erkeklere verseydik yarısı geri gelmezdi, elli tane bahane bulunurdu. Kadınlar gerçekten sözlerle anlatılamayacak kadar kıymetli bir iş yapıyor. Demek ki korkmamak gerekiyor, vermek gerekiyor. Türkiye‘de mikro kredinin geriye dönüşü yüzde 100. Bu kadınların eli öpülür." diye konuştu.

    Kadınların her alanda baskın ve evdeki en önemli söz sahibi olduğunu kaydeden Hacımüftüoğlu, şunları söyledi: "Tanıdığım en kazak erkek babamdı. Ama evde hep annemin dediği olurdu. Yapılacak işi annem üç dört gün önceden ortaya atardı. İlerleyen günlerde babamın emri olarak dikta edilirdi. Annemin fikri üç dört gün sonra babamın emrine dönüşürdü. Biz de seve seve yerine getirirdik. Şimdi vali olduk, halen akşam eve gidişimin saat belirleyicisi annemdir. Vali de olsanız hiç fark etmez. Bu, kadınların kıymetini ve başarısının kaynağını göstermiş oluyor."

    Konuşmaların ardından, kredi almaya hak kazanan kadınlara kredileri teslim edildi.