Hristofyas: Eylemlerde, Kıbrıslı Türklerle İşbirliği İçindeyiz

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, son zamanlarda KKTC’de düzenlenen Türkiye karşıyı eylemlerde “Kıbrıslı Türklere işbirliği içinde olarak, onlara dost eli uzattıklarını” söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, son zamanlarda KKTC’de düzenlenen Türkiye karşıyı eylemlerde “Kıbrıslı Türklere işbirliği içinde olarak, onlara dost eli uzattıklarını” söyledi.

Hristofyas, dün akşam Kıbrıs sorunuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, KKTC’de düzenlenen ‘toplumsal varoluş’ eylemlerine de değindi. Rum ajansının haberine göre, Kıbrıs Türk toplumunun, Ankara’nın davranışını kınamak amacıyla gösteriler düzenlediğini ifade eden Hristofyas, Kıbrıs Rum tarafının rolünün “Kıbrıslı Türklere işbirliği ve dost eli uzatmak” olduğunu kaydetti.

Eylmeleri, “Kıbrıslı Türklerin varoluşlarından ve kimliklerini kaybetmekten gerçekten endişeli olduğunu gösteriyor.” şeklinde yorumlayan Rum lider, “Bundan Kıbrıslı Rumlar da endişe duymalı.” dedi. Hristofyas, “Kıbrıs’taki resmi Rum liderliğin, güvenebilecekleri bir çözüm konusunda siyasi iradeye sahip olduğunu bilmeleri ve bizimle işbirliğine hazır olmaları çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Dimitris Hristofyas, Kıbrıslı Türklerin eylemlerle hem Kıbrıslı Türk liderlere hem de Türkiye’ye siyasi ve ekonomik mesaj verdiğini ifade ederek, Ada’daki Türklerin, Türkiye’nin sıkı kuşatması ve Türk yerleşimcilerin yasadışı akını altında olduğunu öne sürdü. Rum lider, bu şartlar altında Kıbrıslı Rum ve Türkler arasında ‘ortak mücadele amaçlı yeniden yakınlaşma’nın önemini vurguladı. Hristofyas, “Kıbrıs Rum tarafı Kıbrıslı Türklere Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması için ortak çalışmalarda bulunmak istiyor.” dedi.

Ankara’nın Kıbrıslı Türklerin sesini duymadığını öne süren Rum lider, Türkiye’nin, Kıbrıs Türk liderliğinin davranışının sertleşmesini desteklediğini söyledi.



“TÜRKİYE KİBİRLENDİĞİ İÇİN UZLAŞMAYA UZAK”

Rum lider Hristofyas, 2004’ün ardından yeniden başlatılan müzakere sürecinde hâlâ çözüme ulaşılamamış olmalarından Türkiye’yi sorumlu tuttu. Hristofyas, “Türkiye istemediği için çözüm olmadı. Türkiye’deki seçimlerin ardından, Türk liderliğinin pozisyonlarını gözden geçireceklerini ümit ediyorum.” dedi.

Rum lider, Türkiye’nin uluslararası rolünün ve seviyesinin yükseldiğini belirterek “Bu Türkiye’yi kibirlendiriyor ve uzlaşmaz yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Rum lider, 2004 yılında reddettikleri Annan planının güvenlik, garantiler ve mülkiyet gibi kilit sorunlara tatmin edici çözümler getiremediğini savundu

Kıbrıs sorununa iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüm bulunması Kıbrıs Rum tarafının “stratejik hedefi” olduğunu söyleyen Hristofyas, Türkiye’nin Kıbrıs’taki eylemlerinden yargılanması gerektiğini ve kendisinin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması ve adanın yeniden birleşmesi için çalışmalarına devam edeceğini söyledi. Rum lider, “Benim vizyonum Kıbrıs sorununun çözümlenmesi, Türk işgalinin sona ermesi ve adanın yeniden birleşmesidir.” dedi.

EROĞLU’NUN SEÇİLMESİNİN ARDINDAN ESASLI İLERLEME SAĞLANAMADI

Kıbrıs’ın bölünmesinin, Kıbrıs için bir felaket olacağını ve yerleşiklerin adaya akınının devam edeceğini ifade eden Rum lider, bundan dolayı Kıbrıs sorununa en yakın zamanda bir çözüm bulunması ve bu çözümün prensipler zemininde bulunması gerektiğini söyledi.

Hristofyas, KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile yapılan görüşmelerde zorluluklar ve sorunlara rağmen bazı konularda ilerleme kaydedildiğini ancak Derviş Eroğlu’nun seçilmesiyle Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorunundaki bazı konulardaki görüşlerinin daha da sertleştiğini ve bundan dolayı müzakerelerde esas ilerleme kaydedilmediğini belirtti.