İnönü Zaferi‘nin 90. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı

ESKİŞEHİR (İHA) - Bilecik ve Eskişehir‘de 2. İnönü Zaferi‘nin 90. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Bilecik ve Eskişehir‘de 2. İnönü Zaferi‘nin 90. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

İlk tören Bilecik‘in Bozüyük ilçesinde Metristepe Anıtı‘nda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunmasının ardından tören Akpınar Şehitliğinde devam etti. Törene Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan Vekili Sadık Yakut, Bilecik milletvekilleri Fahrettin Poyraz, Yaşar Tüzün, Eskişehir CHP Milletvekili Murat Sönmez, Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, Eskişehir Valisi Vekil Ekrem Ballı, 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü, Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu, askeri

erkan, yetkililer, gaziler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan Vekili Sadık Yakut, 2. İnönü Savaşı ile dünya kamuoyunun dikkatinin Türk milletinin şanlı mücadelesine çekildiğini belirterek, "2. İnönü Savaşı yokluklara rağmen kazanılmıştır. Bu zafer, yüce Türk milletinin her türlü yokluğa rağmen, kadını, erkeği, genci, yaşlısı, çoluğu, çocuğu, kısacası tüm milli varlığı ile verdiği topyekun dayanışmasıyla elde edilmiştir. Ellerinde su testileri, ayran kapları ve silahlar olduğu halde ilk saflarda askerleri, ‘Korkmayın biz

buradayız‘ diye teşvik edenlerin savaşıdır. Emir Ayşe‘nin elindeki sopasıyla mitralyöz ateşine karşı ilerleyip, ‘Neredesiniz kahramanlar erkekler? Benimle gelin!‘ diyerek askerlerin yüreklendirildiği savaştır" dedi.

Milli ve manevi değerlere sımsıkı sarılmamız gerektiğini kaydeden Yakut, şöyle devam etti:

"Aldığımız emanet kutsal, sorumluluğumuz büyüktür. Şanlı ecdadımıza layık olmamızın en büyük ölçüsü 2. İnönü Zaferi‘ni doğru tahlil etmektir. 1071‘de Malazgirt‘le açılan Anadolu kilidinin, Bilecik Söğüt‘te Osman Bey‘le dikilen fidanla, Cumhuriyet‘le taçlanan yeni Türk devletinin sonsuza kadar varlığını sürdürebilmesinin yolu, milli ve manevi değerlerimize sımsıkı sarılmaktan geçeceği herkesçe çok iyi bilinmelidir. Böylelikle üzerimizde hangi oyunlar oynanırsa oynansın, birliğimizi, dirliğimizi ve

iriliğimizi her zaman muhafaza edebiliriz."

Yakut, İnönü Zaferi‘nin neticelerini ise şu ifadelerle anlattı:

"Ankara‘da yeni kurulmuş olan Türk devleti, artık bu milletin kaderini yönetmeye etkili tek kuvvet oluşunun içte ve dışta kabulünü sağlamış, Türkiye Büyük Millet Meclisi otoritesini güçlendirmiş, ordu-millet bütünlüğü nihai olarak gerçekleştirilmiş, TBMM Başkanı Mustafa Kemal‘in ileri sürdüğü ve bazılarınca ütopik olarak ifade edilen büyük plan hayata geçirilmiştir."

Bu esnada yağan yağmurdan kabirlerin başına dikilen öğrencilerin sırılsıklam olmaları dikkat çekti. Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar ise, 2. İnönü Zaferi‘nin Türk tarihinde büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Burada şehit olanları saygı ve rahmetle anıyoruz" dedi.

Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu ve askerler adına konuşan Jandarma Binbaşı Mustafa Özdurhan, örneklerle 2. İnönü Zaferi‘ni anlattı. Öte yandan, çevre il ve ilçelerden 2. İnönü Zaferi törenleri için görevlendirilen öğrenciler, yaklaşık yarım saate yakın sağanak yağış altında bekletildi.

Eskişehir‘in İnönü ilçesi belediye meydanında yapılan törene ise, Eskişehir Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, 1. Hava Kuvveti Komutan Korgeneral Korcan Pulatsü ve Bozüyük Belediyi Başkanı Ahmet Berberoğlu da katıldı. Kutlamalar, askeri manga, gaziler ve öğrencilerin merasim geçişi ile sona erdi.

Kaynak: İHA