"Kadınlar, Seçimle Gelinen Karar Organlarında Temsil Edilmiyor"

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kadınların seçimle gelinen karar organlarında yeterince temsil edilemediğini söyledi.

'Kadınlar, Seçimle Gelinen Karar Organlarında Temsil Edilmiyor'
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kadınların seçimle gelinen karar organlarında yeterince temsil edilemediğini söyledi. Bu nedenle kadınlar ile erkekler arasında büyük bir eşitsizliğin olduğunu ifade eden Vali Aksoy, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan çalışmaların bu eşitsizliğin giderilmesine ve toplumsal bilincin oluşmasına katkı sağlayacağını kaydetti.

Samsun Valiliği İl Genel Meclisi Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu‘nun hazırladığı Yerel Eşitlik Eylem Planı kapsamında ‘21. Yüzyılda Kadın Vizyonu‘ konulu panel düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi‘nde yapılan panele Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Gürdal Akşit, AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı ve Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, AK Parti Samsun Milletvekili Binnur Şahinoğlu, BM Ortak Program Projesi Danışmanı Zehra Tosun, BM Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Programı Koordinatörü Meltem Ağduk, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, il genel meclis üyeleri, partililer ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Samsun İl Genel Meclisi Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı Özlem Maraş, İçişleri Bakanlığı ile BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilciliği‘nin İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van‘da pilot olarak uygulanan kadınların ve kız çocuklarının haklarının korunması, geliştirilmesi ortak programı hakkında bilgi verdi. Kadın ve kız çocuklarının hayat kalitesinin yükseltilmesine yönelik çalışmalara öncelik verileceğine dair yapılan Yerel Eşitlik Eylem Planı‘nın Samsun İl Genel Meclisi‘nde onaylandığını vurgulayan Maraş, "Bu plan, kadın ve kız çocuklarının haklarını korumaya ve gelişmeye, yerel seviyede kadın ve erkek eşitliğini gerçekleştirmeye, bunun için de toplumsal cinsiyet yaklaşımını yerel yönetim anlayışına yerleştirmeye, kadınların ve erkeklerin kentin sunduğu ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan eşit bir biçimde yararlanmalarını sağlamayı hedeflemektedir." dedi.



Vali Hüseyin Aksoy da kadınların toplumun her alanında yer almadıklarından hareketle daha farklı çalışmalar yaparak, onları toplumun her kesiminde yer alacak şekilde nasıl yönlendirebilecekleri hususunda devletin, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin ve birçok kurum ve kuruluşun çalışma yaptığını vurguladı. Bu konuda İl Genel Meclisi‘nde Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu oluşturduklarını hatırlatan Vali Aksoy, "Bu komisyonda ilimizde kadın erkek eşitliği konusunda birçok çalışmalar gerçekleştirildi. Bunlardan birisi olan Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlandı ve kabul edildi. Bu kapsamda planlanan birçok çalışma yürütülüyor. 1 milyon 252 bin 693 nüfusa sahip olan ilimiz nüfusumuzun 632 bin 678‘i kadın. 9 milletvekilimizden biri kadın olup 504 belediye meclis üyelerinden sadece 33‘ü kadındır, yani yüzde 6.50. İl genel meclisimizde 1 kadın üyemiz var. 375 mahalle muhtarından 5‘i kadın. Bu da yüzde 1.3‘e tekabül ediyor. 939 köy muhtarından sadece 2‘i kadın. Bu rakamlar kadınlarımızın özellikle seçimle gelinen karar organlarında yeterince temsil edilmediğinin açık bir ifadesidir. Kadınlarımızın istihdamı konusunda da ülke olarak arzu ettiğimiz noktada değiliz. Yüzde 22‘ler seviyesindeyiz ve bu AB ile karşılaştırdığımızda olması gereken rakamların oldukça altındadır. Kadın girişimci sayımız arzu ettiğimiz sayıda değil. Bu tür çalışmalar da toplumumuzda belirli bir bilincin oluşmasını sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ile BM Ortak Program Projesi Danışmanı Zehra Tosun, ‘21. Yüzyılda Kadın Vizyonu‘ konulu panel verdi.