Bilinçsiz Yapılan Halı Saha Maçları Ölümle Sonuçlanabiliyor

Kardiyolog Uzman Doktor Murat Özdamar, düzenli spor yapmayanlara halı saha futbolunu tavsiye etmiyor. Özdamar, orta ve ileri yaştakilerin, kalp krizi riskini ortadan kaldırmak için halı sahada futbol oynamaktan uzak durmalarını öneriyor.

Kardiyolog Uzman Doktor Murat Özdamar, düzenli spor yapmayanlara halı saha futbolunu tavsiye etmiyor. Özdamar, orta ve ileri yaştakilerin, kalp krizi riskini ortadan kaldırmak için halı sahada futbol oynamaktan uzak durmalarını öneriyor.

Kış ayını sakin geçiren vatandaşlar yaz mevsiminin yaklaşması ile birlikte halı saha maçlarına ağırlık vermeye başladı. Ancak bilinçsiz ve fiziksel alt yapıyı hazırlamadan oynanan her maç, sağlık açısından riskli olabiliyor. Özellikle 45 yaş ve üstü kişilerin, maç yapmadan önce mutlaka kontrolden geçmeleri tavsiye ediliyor. Ereğli Özel Anadolu Hastanesi doktorlarından Kardiyolog Uzman Doktor Murat Özdamar, halı sahalarda yaşanan kalp krizleri ve ölümlere dikkat çekerek, maç yapanların mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Halı sahada maç yapan birçok kişinin profesyonel anlamda bu işle uğraşmadığını kaydeden Özdamar, düzenli spor yapılmaması ve hareketsiz kalan vücuda aniden yüklemenin, kalp krizi ve ölümle sonuçlandığını söyledi. Yeterli fiziki hazırlık olmadan yapılan spor ve eforun kalp krizine bağlı ani ölümlere yol açtığını belirten Özdamar, bunun en acı örneklerinin halı sahalarda görülen ölümler olduğunu kaydetti.

Sağlık için düzenli egzersiz ve spor yapılması gerektiğini, ancak bunun bilinçli olması gerektiğini dile getiren Doktor Murat Özdamar, “Bilinçsiz spor insan sağlığını riske etmektedir. Bu durum en fazla halı saha futbol maçlarında görülen ani kalp durması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Özellikle 45 yaş üzeri, spor açısından sorunlu yaşlardır ve bu yaştaki kişilerin 6 ayda bir check-up yaptırmaları gerekir. Kalp rahatsızlığı, damar tıkanıklığı olan kişiler ise doktorlarının izin vereceği sporları yapmalıdır.” dedi.

Düzenli egzersiz yapılmadan ve ısınmadan ani efor sarf edilmesi durumunda, kalbe ani yükleme yapıldığını dile getiren Doktor Murat Özdamar, “Bu durum, kalp duvarını kalınlaştırır ve kalbi besleyen damarları sıkıştırır. Hatta ritm bozukluklarına ve kalp durmasına neden olabilir. Spor yapmak sağlık açısından önemlidir, ancak bunun bilinçli yapılması gerekir.” diye konuştu.