5. Ankara Kitap Fuarı törenle açıldı

5. Ankara Kitap Fuarı, Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan törenle ziyaretçileriyle buluştu. Fuar 3 Nisana kadar ziyaret edilebilecek.

Fuarın açılışında düzenlenen törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a, Avusturya Büyükelçiliği tarafından ''Büyük Altın Şerit Şeref Madalyası'' takdim edileceği için açılışa katılamadığını söyledi.

Fuarın Ankara'da düzenlenen tek kitap fuarı olduğunu belirten Genç, Ankaralıların fuara ilgi göstereceğine yönelik inancını dile getirdi.

Fuarın sonunda kitaba gösterilen ilginin istatistiki verilerinin önemli olduğunu ifade eden Genç, ''Ama her geçen gün de biraz daha bu işleri düzeltmemiz ve Ankara'ya gerçekten yakışan bir kültür mekanı yaratmamız lazım. Bu konuda Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay'ın bu mekanın çevresinde Türkiye Uygarlıklar Müzesi kurulması projesi var. Bu konu Sayın Cumhurbaşkanının başkanlığını yaptığı Milli Komite'nin gündemine girmiş bir konudur. Ankara'ya yaraşan çok görkemli bir yapıyı inşa ettiğimiz zaman burada düzenlenen etkinlikler de anlamını daha iyi bulacaktır'' diye konuştu.

Genç, 28 Mart'ta başlayacak Kütüphaneler Haftası'nın açılışının, Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın İzmir Efes Antik Kentinde ve Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'in de Milli Kütüphane'de katılacağı törenlerle yapılacağını bildirdi.

Ankara Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, kitap okumanın ve kitabın ihmal edildiği bu günlerde düzenlenen bu fuarın, okuma hevesini ortaya koyduğunu ifade etti. Yıldırım, pek çok ülkede hizmet veren geniş çaplı kütüphanelerin Ankara ve İstanbul'a da inşa edilmesi temennisinde bulundu.

Eylül Fuar Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Çayır, bu çağda değişimin anahtarı olması gereken kitabın yerini bilişimin aldığını söyledi. Kitap fuarının açılışına devlet erkanının ilgi göstermediğini belirten Çayır, ''Ayakkabı ve giyim fuarına 5 Bakan ve çok sayıda gazeteci katılırken, kitap fuarına katılım olmuyor. Bu kitap ne kadar talihsizdir ki hep yetim kalıyor. Ancak bu fuar konusunda halkımıza güveniyorum'' şeklinde konuştu.

-''BASILMADAN TOPLATILAN KİTAPLAR...''-


Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, yayıncılık sektörünün, korsan yayın, kitaba yönelik KDV oranları ve telif hakları sorunlarıyla mücadele ettiğini söyledi.

Kartal, ''Tüm bunların yanı sıra yasaklanan yayınlar, basılmadan toplatılan kitaplar ve düşünce özgürlüğünün önündeki engellerle bir çok gazeteciyle yazara açılan davalar, hapis cezaları hem yayıncılık hayatımızın hem de toplumsal gelişmemizin önündeki en büyük engellerdir'' diye konuştu.

Dernek tarafından halk kütüphanelerinde yapılan bir araştırmada, geçen yıl kütüphanelerde en çok kitabı okunan yazarın İpek Ongun olduğunu belirten Kartal, Ongun'a plaket sundu.

Yazar İpek Ongun, kitaplarını gençlere hizmet etmek için yazdığını belirtti. Gençlere kitap okumayı sevdirmek ve hayata ilişkin deneyim kazandırmak istediğini ifade eden Ongun, aldığı plaketin, hem gençlere yönelik çalışmalarını hem de kütüphaneleri bir araya getirdiği için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Atatürk Kültür Merkezindeki fuar, 3 Nisana kadar ziyaret edilebilecek.