Suzan Sabancı Dinçer, Lüksemburg Veliaht Prensi Guillaume‘u Ağırladı

Türkiye‘de temaslarda bulunan Lüksemburg Veliaht Prensi Guillaume başkanlığındaki Lüksemburg ticaret heyeti, Lüksemburg Fahri Konsolosu Suzan Sabancı Dinçer‘in de katıldığı toplantıda bir araya geldi.

21-24 Mart tarihlerinde Türkiye‘de temaslarda bulunacak Lüksemburg Veliaht Prensi Guillaume başkanlığındaki Lüksemburg ticaret heyeti Sheraton İstanbul Maslak Hotel‘de düzenlenen bir kahvaltıda basınla buluştu. "Lüksemburg‘u Keşfetmek" (Discover Luxembourg) ve "Lüksemburg Fonları: Avrupa‘ya ve Dünya‘ya Açılan Kapı" (Luxembourg Funds: Your Gateway to Europethe World) seminerleri öncesinde düzenlenen kahvaltıya, Lüksemburg Veliaht Prensi Guillaume, Lüksemburg Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Jeannot

Krecké, Lüksemburg Dış Ticaret Direktörü Jean-Claude Knebeler, Lüksemburg‘un Türkiye Büyükelçisi Arlette Conzemius, Lüksemburg Fahri Konsololuğu görevini yürütmekte olan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Lüksemburg Ticaret Odası Genel Direktörü Pierre Gramegna ve Luxembourg for Finance‘ın CEO‘su Fernand Grulms katıldı.

Avrupa Birliği kurucularından Lüksemburg‘un Türkiye için özel bir yere sahip olduğunu vurgulayan Suzan Sabancı Dinçer, "Türkiye‘nin temsil ettiğine inandığımız değerler var ve Lüksemburg‘un bu değerlerin farkında olduğunu görmek çok sevindirici. Ülke olarak büyük bir dinamizme sahibiz. Lüksemburg heyeti, Türkiye Avrupa‘da önemli bir rol oynayacağı için değil, zaten böyle bir rol oynamakta olduğu için bugün burada" dedi.

Türkiye ile Lüksemburg arasındaki ticaret hacminin 2003-2010 arasında büyüdüğünü ve bu büyümeyi krizin de durduramadığını belirten Sabancı Dinçer, "Lüksemburg‘dan çelik, hassas ölçüm aletleri ve başka bir dizi gelişmiş ürün alıyoruz. Ama ithalatımız bunlarla sınırlı değil. Lüksemburg‘dan aynı zamanda iyi niyet ve destek alıyoruz. İthalatımızın en değerli kısmını bu oluşturuyor" diye konuştu.

Lüksemburg Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Jeannot Krecke, "Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek, bir seçeneğin ötesinde bir zorunluluk. Aramızda samimi ve açık bir diyalog olmalı; birbirimizden öğrenmeli ve birbirimizi tamamlayacak özelliklerimizi keşfetmeliyiz" dedi.

"Türkiye, her iki tarafa da yarar sağlayacak pek çok alanda ortağımız olacak" diyen Krecké, Türkiye‘nin demografik yapısının Avrupa‘nın yaşlanan nüfusundan kaynaklanan sorunlara da bir çözüm olabileceğini vurgularken, "Rekabet gücünüzün arkasındaki unsurlardan birinin iyi eğitimli genç nüfusunuz olduğunu söyleyebiliriz. Bu azimli ve zeki genç insanlar, Avrupa tarafından yaratılmış uzmanlık birikiminden yararlanarak Avrupa‘yı yeniden küresel ekonominin öncülüğüne taşıyacak bir dinamik yaratabilirler"

dedi.

Lüksemburg‘un Türkiye Büyükelçisi Arlette Conzemius ise Lüksemburg ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin mükemmel bir durumda olduğunu belirterek, "Son aylarda her iki taraftan resmi heyetler ziyaretler gerçekleştirdi. Önümüzdeki aylarda Ankara‘da yeni Lüksemburg Büyükelçiliği‘nin açılması yeni bir dönüm noktasını ve ülkelerimiz arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkileri daha da güçlendirmek için beraber çalışma azmi açısından artan bir kararlılığı temsil edecek" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA