Hes‘leri Protesto

Muğla-Antalya sınırını oluşturan Eşen Çayı üzerinde projelendirilen hidroelektrik santrali (HES), Fethiye ve Kaş halkını bir araya getirdi. Saklıkent Milli Parkı‘nın yakınında kurulacak olan HES‘i protesto etmek için biraraya gelen bölge halkı, türkülü zeybekli eylem yaptı.

Fethiye ve Kaş ilçelerinin köylerini etkileyecek olan Eşen Çayı HES projesinin, 1996 yılında Milli Park ilan edilen Saklıkent‘in sınırlarının 2009 yılında daraltılmasıyla hayata geçirildiğinin öne süren Saklıkent Koruma Platformu‘ndan Mehmet Polat‘ın ardından Fethiye Saklıkent Koruma Platformu dönem sözcüsü Uğur Çaçaron ve yöre köylerinin muhtarları birer konuşma yaptılar. Saklıkent Koruma Platformu‘nun basın açıklaması okunduğu eylemde, Fethiye çevresinde 13‘ü Eşen Çayı, 2‘si Kargı Çayı ve biri ilçe merkezi yakınında olmak üzere toplam 16 adet hidroelektrik santrali projesinin bulunduğunun belirtildi. Açıklamada, “HES‘lerin yöreye vereceği zararları görmek için tümünün yapılmasını beklemek gerekmez, bazı örnekleri şimdiden yaşıyoruz. Karabel‘deki Eşen-I HES‘te su tutulması sonucu 6 bin dönüm verimli tarım arazisi, evler ve yollar su altında kaldı. Çiftçilikten başka geçim kaynağı olmayan insanlarımız mağdur durumda. Fethiye HES‘in yapım ve işletilmesi sırasında taşınan alüvyon yüzünden körfezimiz hızla doluyor. Benzer zararlar, ülkemizin önemli bir turizm alanı olan Saklıkent ve yine önemli bir tarım alanı olan Eşen Ovasında da fazlasıyla görülecek. Bir şirketin kârı uğruna insan mağdur, doğa tahrip olacak” ifadelerine yer verildi.

HES‘lerin suyu dere yatağından alarak kapalı sistemlere aktarmasının pek çok sakıncası olduğunun vurgulandığı açıklamada, suyun toprak ve havayla teması kesildiğinden taşıdığı mineraller ve oksijenin azaldığı, bu nedenle hem canlıları besleyemediği hem de mikrop yuvası haline gelerek hastalık saçtığı kaydedildi.

Aralıklı olarak yağan yağmur altında gerçekleşen eylem olaysız sona erdi.

Kaynak: İHA