Çorum‘dan Kısa Kısa

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclisi, hava kirliğinin nedenleri, zararları ve yapılması gerekenlerin araştırılması için bir komisyon kurulmasını kararlaştırdı.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası‘nın Mart Ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Meclis Üyesi Şükrü Türkoğlu, Çorum‘da hava kirliliğinin öncelikli sorunlar arasında yer aldığını belirterek, bu soruna çözüm bulunması gerektiğini ifade etti. Samsun yolu üzerinde bulunan Çimento Fabrikası‘ndan çıkan partiküller maddenin, hava kirliliğine neden olan ilk maddeler arasında yer aldığını savunan Türkoğlu, ‘‘Çimento imalatı sırasında çimento kliniklerinin yakmak için kullanılan döner fırınlarında

meydana gelen gazlar, öğütülmüş kireç taşı ve çimento tozları, bu endüstri de çevreye yayılan en önemli kirleticilerdir. Bu etkilerin yanı sıra belki de üzerinde durulmayan en önemli etkisi de, çevreye kadmiyum elementi yaymasıdır. Çevreye yayılan kadmiyum toprakta birikmekte böylece bitkilere geçip sonra besin zinciri ile insanlar tarafından tüketilmektedir. Kadmiyum insan vücudunda sadece bitkilerle değil solunum yoluyla da alınmaktadır. Kadmiyumun maruz kaldığı insanlarda sürekli baş ağrısı, baş dönmesi,

mide bulantısı, uykusuzluk, sinirlilik ve daha sonra göğüs ağrıları ve astım gibi solunum sistemi hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Bu konuyla ilgili Çorum Çimento Fabrikası çevresinde de bir araştırma yapılmalı, fabrikadan uzaklaştıkça insanların kan örneklerinde kadmiyum miktarının düşüşü incelenmektedir. Bu durum, Çorum Çimento Fabrikası‘nın kadmiyum yayıp yaymadığının açık bir göstergesini ortaya çıkaracaktır‘‘ dedi.

Çimento Fabrikası‘na yönelik denetim ve kontrollere değinen Türkoğlu, ‘‘Avrupa ülkelerinde partiküller madde sınır değerleri 100-150 ug/metreküp iken bu oran Türkiye‘de 300 ug/metreküp seviyesindedir. Türkiye‘de partiküller madde sınırının bu kadar yüksek olması son derece yanlıştır. Birçok hastalıklara neden olmaktadır. Yaptığım bir araştırmaya göre ilimizde de Çimento Fabrikasından emekli olanların yüzde 70‘i, fabrikada çalışırken yakalandığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Çocuklarımızın

da geleceğimizi düşünerek böylesine önemli bir konuda Meclis olarak çalışma yapmalıyız. Gerekirse bir komisyon kurarak, araştırmalar yapılabilir‘‘ diye konuştu.

Meclis Üyeleri Selim Kefçeli ve Erdem Çenesiz de, meclisin bu konuda çalışma yapmasının uygun olacağını ifade ederek, Şükrü Türkoğlu‘na destek verdi. Yapılan görüşmenin ardından meclis adına hava kirliği konusunda ilgili kurumlarla görüşme yapacak, hava kirliliğinin nedenlerini araştırıp, çözüm yolları noktasında girişimlerde bulunması için bir komisyon kurulması kararlaştırıldı.

Toplantıda ayrıca Çevre ve Orman İl Müdürü Ziya Çöpür‘ün de gelecek ayki meclis toplantısına davet edilerek, bilgilendirme yapılmasının uygun olacağı kararlaştırıldı.

İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil ve 112 Acil Servis Hizmetleri Başhekimi Dr. Arif Pilgir, Sağlık Müdürlüğü ve 112 Acil Servis Hizmetlerinin çalışmaları konusunda meclis üyelerini bilgilendirdi. Sağlık Müdürlüğünün genel çalışma prensipleri konusunda bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil, 700 yataklı devlet hastanesinin şuanda yüzde 55 doluluk oranı ile hizmet verdiğini ancak nitelikli yatak kapasitesi bakımından yetersiz kaldığını ifade etti.

Yeni yapılacak olan 400 yataklı hastane ile ilgili kamulaştırma çalışmalarının tamamlandığını ancak devir işlemlerinin sürdüğünü bildiren Çitil, ‘‘700 yataklı hastanenin doluluk oranı yüzde 55 civarındayken 400 yataklı yeni bir hastaneye neden ihtiyaç duyuldu diye sorabilirsiniz. İhtiyacımız var. Çünkü şuan ki hastanemizin nitelikli yatak kapasitesi yetersiz. Yeni yapılacak hastane 1-2 kişilik odalardan oluşacak. Şuandaki mevcut hastanemiz de 5-6 kişilik odalarımız var. Yeni yapılacak hastanemiz bu

nedenle çok önemli bir ihtiyaca hizmet verecek. 400 yataklı hastane tamamlanınca 700 yataklı olan hastanemiz de farklı amaçlar için kullanılabilir. Örneğin tıp fakültesine tahsisi düşünülebilir‘‘ dedi.

İl genelinde özellikle pratisyen hekim konusunda bir sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Sağlık Müdürü Çitil, ‘‘Görev yeri değişikliği için, sınav için görevlerinden istifa edenler var. Kısa bir süre içerisinde 30 hekim görevinden istifa etti. Uzman hekim konusunda bir sorunumuz yok ancak en büyük sıkıntımız pratisyen hekim konusunda‘‘ dedi.

Çorum‘un genel olarak sağlık alanında iyi bir noktada olduğuna dikkat çeken Dr. İlker Çitil, Sağlık Bakanlığı‘nda katıldığı bir toplantıda bakanlık yetkililerinden teşekkür aldıklarını kaydetti.

112 Acil Servis Hizmetleri Başhekimi Dr. Arif Pilgir de, acil servis hizmetleri konusunda meclis üyelerine bilgiler verdi. 2010 yılı içerisinde 492 bin çağrıya cevap verdiklerini ve 17 bin 231 vakaya ambulans sevk ettiklerini ifade eden Pilgir, bu vakalardan 13 bininin kent merkezinde olduğunu söyledi. Vakaya müdahale süresinin Türkiye ortalamasında 8 dakika olduğunu ancak Çorum‘da ortalama 3 dakika içerisinde vakaya müdahale edildiğini belirten Pilgir, bu sürenin kent merkezi dışında da 13.5 dakika

olduğunu kaydetti. 112 olarak 13 ilçede aktif olarak hizmet verdiklerini anlatan Pilgir, il genelinde 36‘sı acil müdahale, 13‘ü de hasta nakil olmak üzere toplamda 49 ambulans bulunduğunu bildirdi. 2010 yılı içerisinde vakalara müdahale eden ambulansların 1 milyon 606 bin kilometre yol yaptıklarına dikkati çeken Pilgir, ayrıca geçen yıl içerisinde 22 helikopter ambulansın Çorum‘a geldiğini söyledi.

Kaynak: İHA