Domateste 30 Milyon Liralık İhracat Beklentisi

Mersin’in Silifke ilçesinde bu yıl 58 bin ton domates ihraç edilerek, 30 milyon lira döviz girdisi sağlanması hedefleniyor.



Silifke Tarım Müdürü Yusuf Gün, ilçede 14 bin 500 dönüm arazide domates üretimi yapıldığını ve bu yıl yaklaşık 175 bin ton ürün hasadının gerçekleştirilmesinin beklendiğini söyledi. Domates üretiminin 4 bin dönümlük kısmının serada, kalanın ise açık alanda yapıldığını ifade eden Gün, 175 bin üretimden 58 bin tonunun başta Rusya olmak üzere Romanya, Macaristan, İran, Irak, Bulgaristan’a ihraç edileceğini vurguladı. Silifke’nin çileğiyle ünlü olmasına rağmen domates üretiminde de iddialı konuma

yükseldiğini anlatan Gün, "Üretimin yaklaşık üçte birini ihraç ederek, 30 milyon lira değerinde ülke ekonomisine döviz girdisi sağlayacağız" dedi.

Sera domatesinin arılarla döllenmesinin sağlandığını belirten Gün, "Arıların döllediği domates dolgun, şekli düzgün, rengi koyu ve ağır oluyor. Verimin artmasının yanında üreticiler hem hormonsuz hem de ağır domates ürettiği için daha fazla kazanıyor. Dolayısıyla hem üretici memnun kalıyor hem de kaliteli ürün satın alan tüketicinin içi rahat ediyor" diye konuştu.

Yaklaşık 5 bin ailenin domates üretimiyle uğraştığını dile getiren Gün, binlerce kişinin de ekiminden hasat edilmesine kadar geçen süreçte çalışarak aile bütçelerine katkı sağladığını kaydetti.

İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile ihracatçı firmaların yörede eğitim çalışmaları yaptığını bildiren Gün, böylelikle dış piyasanın talebine uygun üretim yapıldığını belirtti. Domates üretiminin ve kalitesinin her geçen gün artığına işaret eden Gün, "Kalitenin artmasında yapılan toplantıların büyük faydası oldu. Artık çiftçiler bilinçli üretim yapıyorlar. Yani babadan kalma yöntemleri terk edip, bilimsel verileri dikkate alıyorlar. Bu da hepimizi çok mutlu ediyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA