Japonlar, Türk Greyfurdunu Beğendi, Sırada Limon Ve Kiraz İhracatı Var

Yaş meyve sebze ihracatçıları Uzakdoğu pazarının kapılarını araladı.

Yaş meyve sebze ihracatçıları Uzakdoğu pazarının kapılarını araladı. Japonya’ya gönderilen greyfurt beğenildi. İhracatçılar, şimdi bu ülkeye limon ve kiraz göndermenin yollarını arıyor. Kişi başına geliri yüksek ülkelerden Japonya pazarına girmek için 2003 yılından beri mücadele eden yaş meyve sebze ihracatçıları, sonunda bu ülkeye ürün satmayı başardı. İki ay içinde Türkiye’den Japonya’ya 35 konteyner greyfurt ihraç edildi. Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Japonya’ya gönderdikleri greyfurttan olumlu sonuç aldıklarını söyledi. Kaçmaz, “Japonya pazarına sunulan Türk greyfurtları beğenildi. Şimdi de, limon ve kiraz ihraç etmek için çalışmalara başladık.” dedi.

2023 yılında 10 milyar dolar ihracat hedefleyen yaş meyve sebze sektörü, bu çerçevede yeni pazar arayışlarını sürdürüyor. Uzakdoğu ülkelerine yönelik çalışmalar yapan sektör, ilk adımını Japonya’ya attı. Türkiye, ithalat yasağı nedeniyle yaklaşık 40 yıldır yaş meyve ve sebze satamadığı Japon pazarına greyfurtla girdi. İlk sevkıyatı 14 Ocak 2011 tarihinde Mersin Limanı‘ndan yapılan greyfurt, Japon tüketiciler tarafından geçerli not aldı. Japonların istediği standartlarda ürün gönderen ihracatçılar, bu pazarda kalıcı olmak istiyor. Japonya, dünyada en katı karantinaya sahip ülke olarak biliniyor. Avrupa Birliği‘nin yanı sıra dünyada önemli bir narenciye ithalatçısı olan Japonya, özellikle greyfurtta dünyada en fazla ithalat yapan ülke konumunda bulunuyor. Japonya’nın yıllık greyfurt ithalatı 170 bin ton civarında.

Yaş meyve sebze sektörü açısından Japonya’ya ihracatın büyük önem taşıdığını belirten Kemal Kaçmaz, “Çünkü Japonya Uzakdoğu ülkelerine girişte referans kabul edilen bir ülke. Greyfurdun oraya sağlıklı bir şekilde ulaşıp pazara sunulması, diğer ürünlerin de girmesine büyük kolaylık sağlayacak. Japonya’ya narenciye ihracatı sadece greyfurtla kalmayacak. Limon ve kiraz satmak için de çalışmalarımızı büyük ölçüde tamamladık. Bu sezon yetişmeyebilir ama, önümüzdeki sezon limon ve kiraz ihracatı da yapacağız.” diye konuştu.

Japonya’ya 12 konteynerlik ilk partiyi 14 Ocak 2011 tarihinde gönderdiklerini hatırlatan Kaçmaz, şu bilgileri verdi: “Japonlardan talep gelince göndermeye devam ettik. Şu ana kadar gönderilen ürün 35 konteyneri buldu. Şu an narenciyede sezon sonuna yaklaştık. Önümüzdeki sezon daha büyük tonajlarda yükleme yapacağız.”

Uzakdoğu’ya İhracatı Geliştirme Komitesi olarak Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) nezdinde çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Kaçmaz, “Hedefimiz, Japonya’dan sonra bölgedeki diğer ülkelere açılmak. Malezya’dan da talep var. Onu da değerlendiriyoruz.” dedi. Kaçmaz’ın verdiği bilgilere göre, Japonya’nın özellikle narenciye ürünlerinin ithalatında ağır kriterleri var. Belli bir asit ve şeker oranına erişmeyen ürünlerin girişine izin vermiyor. Bu nedenle greyfurt Japonların istediği asit ve şeker oranına ulaşınca ihracatı gerçekleştirilebildi.