Depremle Sarsılan Japonya’Ya Türkiye’Den Rekor Tahvil Satışı

Hazine Müsteşarlığı, 11 yıl aradan sonra Japonya’ya tahvil ihracı gerçekleştirdi.

Hazine Müsteşarlığı, 11 yıl aradan sonra Japonya’ya tahvil ihracı gerçekleştirdi. 2,17 milyar dolara denk gelen 180 milyar yenlik tahvile Japon yatırımcılar yoğun ilgi gösterdi. Söz konusu ihraç aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası sermaye piyasalarından tek seferde gerçekleştirdiği en yüksek miktarlı ihraç oldu. İhraca ilişkin tutar, 18 Mart 2011 tarihinde Hazine hesaplarına girecek.

Bugün sabah 8,9’luk depremle sarılsan Japonya’ya Türkiye’den rekor tahvil ihracı yapıldı. Hazine’den yapılan yazılı açıklamada, yen piyasasında JBIC garantili tahvil ihracı imkanlarını araştırmak üzere Daiwa Securities Capital Markets, Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities ve Mizuho Securities’e yetki verildiği kaydedildi. Söz konusu tahvilin bugün fiyatlandığı 10 yıl vadeli ihracın tutarı 180 milyar yen (yaklaşık 2,17 milyar dolar), kupon oranı yüzde 1,87 (10 yıl vadeli Yen swap oranı + 48 bp) ve fiyatı 100,0 olarak gerçekleştiği belirtildi. İhraca ilişkin tutarın 18 Mart 2011 tarihinde hesaplara gireceği belirtilerek, “Bu ihraç ile birlikte Türkiye 2000 yılında gerçekleştirilen son ihracın ardından ilk kez Yen piyasasından borçlanmış bulunmaktadır.” denildi.

JAPON BANKALARI VE SİGORTA ŞİRKETLERİNDEN BÜYÜK İLGİ

Japon yatırımcıların tahvile yoğun ilgi gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, “İhraç miktarını aşan bir talep oluşmuştur. İhraca, Japonya’da faaliyet gösteren bankalar, sigorta şirketleri ve bölgesel finansal kuruluşların da aralarında yer aldığı çok sayıda kurumsal yatırımcı önemli miktarda ilgi göstermiştir. JBIC garantili yen piyasasında 2009 yılından itibaren aralarında Endonezya ve Meksika’nın bulunduğu beş ülke tahvil ihracı gerçekleştirmiştir. Ülkemiz tarafından gerçekleştirilen bu ihraç, JBIC garantili yen piyasasında tek seferde bir ülke tarafından gerçekleştirilen en yüksek tutarlı ihraç olmuştur. Söz konusu ihraç aynı zamanda ülkemiz tarafından uluslararası sermaye piyasalarından tek seferde gerçekleştirilen en yüksek miktarlı ihraçtır.” ifadeleri kullanıldı.