Tarık Ramadan: Müslüman dünyasındaki değişiklikler, Avrupa için yararlı

Oxford Üniversitesi Modern İslam Çalışmaları Bölümü öğretim görevlisi Tarık Ramadan, Müslüman dünyasında meydana gelen değişikliklerin Avrupa’da “İslamcılar gelecek ve yeni bir göç dalgası olabilir” korkularına neden olduğunu söyledi. Halk ayaklanmalarını



Yunan To Vima gazetesine bir demeç veren Müslüman Kardeşler‘in kurucusu Mısırlı İslam alimi Hasan el Benna‘nın torunu ünlü düşünür Tarık Radan, Müslüman dünyasında meydana gelen değişiklerin Batı’da iki korkuya yol açtığını söyledi: “Biri, İslamcılar, diğeri de Avrupa’ya yeni bir göç dalgası.” Kuzey Afrika ve Orta Doğu halklarının verdikleri mesaja dikkat çeken Ramadan, “Bize, tıpkı biz Avrupa halklarının değerleri gibi talepleri olduklarını gösteriyorlar: Demokrasi ve özgürlük.” ifadelerini kullandı.

Batı’nın Arap ve Müslümanlara bakış açısına eleştirilerde bulunan Tarık Ramadan, Batı’nın "Diktatörler düşer düşmez İslamcılar gelecek" düşüncesine katılmıyor: “Bu gerçek değil. Mısır’da Müslümanlar, Kıptiler, solcular, dinsizler hep birlikte düzene karşı ayaklandılar. Libya’da aynısı oluyor. Bunlar İslamcı devrimler değil ancak düzenlerin barışçıl yollardan gitmesini isteyen sade vatandaşlar tarafından yapılan toplu isyanlar.”

Güney Afrika ve Orta Doğu’daki gelişmelerin ilk defa Avrupa için çok yararlı olacağına dikkat çeken Ramadan, Müslümanları istemedikleri imasında bulunan Avrupa liderlerini eleştirdi: “Merkel, Cameron ve Sarkozy’den çok kültürlülüğün başarısız olduğunu dinleyeceğimize yada Yunanistan’da yeni popülerlik ve ırkçılığın patlamasının temsilciliğini yapanları dinleyeceğimize, bizimle aynı değerleri istediklerini söyleyen Müslümanları dinleyelim.”

“Aynı sınıfta olan çocuğunun arkadaşının başörtü giymesini istemeyen Avrupalı’ya ne cevap vereceğiz?” sorusuna Ramadan, “Burkaya ben de karşıyım. Ancak benim korkum sebebiyle sokakta dolaşmak isteyen birine yasaklamazdım. Eğer bir aile, çocuğunun zencilerle karışmasını istemezse ne olacak?” şeklinde cevap verdi.

Avrupa’nın İslamla yüzleşmekten kaçınmaması gerektiğini anlatan Tarık Ramadan, sözlerini şu soruyla tamamladı: “Avrupa’da hangi İslam’ı istediğimizi kendimize sormalıyız. Sadece iyi Müslümanların “farkedilmeyen” Müslümanlar olduğunu kastederek, “farkedilmeyen” İslam mı istiyoruz?"

TARIK RAMADAN’DAN ATİNA’YA CAMİ DESTEĞİ

Tarık Ramadan, yarın akşam Atina’da düzenlenecek bir tartışma toplantısında “Atina’ya cami yapılması gerekir” tezini savunan tarafta yer alan 3 konuşmacıdan biri olacak. Dinleyiciler, toplantı sonrası cami konusunda ifade edilen “olumlu ve olumsuz” tezlere ilişkin düzenlenecek ankete oy vererek, camiyi isteyip istemedikleri belirlenecek. Yunan hükümeti, 2010 yılında 2006’da Atina’ya cami yapılmasını kabul eden yasanın uygulanacağını ilan etmişti.