Gelir: Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’da 1502‘de çarşı ve pazarlara standart getirildi

Dünya Helal Gıda Birliği Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gelir, dünyanın henüz gıda standardı bilmediği bir dönemde, Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’da 1502 yılında çarşı ve pazarlara bir dizi standart getirildiğini söyledi. Ahmet Gelir, Bursa 10. G



Vatandaşlarda farkındalık oluşturmak, doğru bilinçlenmelerini sağlamayı amaçladıklarını anlatan Gelir, “Devletten bağımsız, güvenilir, akredite bir sivil toplum kuruluşu olan birliğimiz, gıdada helal sertifikalandırma işini üstlenerek önemli bir görevi icra ediyor. Genel merkezimiz Bursa‘dır. Zira Bursa, gıda üretim havzalarının kesiştiği yerde, Osmanlı‘nın temellerinin atıldığı tarihi bir şehir olmasının ötesinde, 1502 yılında dünyanın henüz standart kavramını bilmediği bir zaman diliminde, ürün ve çarşı pazar standardını geliştirmiş, yazılı metin halinde uygulamıştır.
Helal Gıda Birliği, geçmişten günümüze yapılan çalışmaları, bir havuzda toplayıp helal, temiz ve sağlıklı gıda standardını oluşturmuştur. Helal, temiz ve sağlıklı gıda standardının içinde personel bilgilendirmesi, eğitimi ve sertifikalandırılması, üretim ve hizmet yerinin sertifikalandırılması ile helal, temiz ve sağlıklı ürün sertifikalandırmasını ayrı ayrı tanımlıyoruz. ISO, nasıl bu noktaya geldiyse, CE işareti nasıl kolay oluşmadıysa, biz de aynı ciddiyet ve zorlukla çalışıyoruz.‘‘ diye konuştu.

Helal gıda üreteceğini söyleyip başvuran firmaları denetleyeceklerini vurgulayan Ahmet Gelir, vatandaşların, ne yediklerinin bilmesini istediklerini söyledi.