Ekonomis Prof. Öztürk: Ortaklıkta bereket ve sinerji vardır, parçalar tek başına anlam ifa

Ekonomist Prof. Dr. İbrahim Öztürk, "Minik işletmelerle rekabet edilemez, doğru ölçekli şirketler kurmak gerekir. Bunun için de ortaklığa gitmek gerekir. Ortaklıkta bereket ve sinerji vardır, parçalar tek başına anlam ifade etmez, o parçaları bir araya ge



Bafralı Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) tarafından organize edilen ‘Küresel Rekabet Şartlarında Ortaklık ve İşbirimi‘ konulu panelde, Zaman Gazetesi ekonomi yazarı Prof. Dr. İbrahim Öztürk, iş adamlarıyla buluştu.
Kurulacak ortaklı bir şirketin en önemli ayağının, daha ortaklığa başlamadan düzenlenecek ortaklık sözleşmesinin önemine değinen Prof. Öztürk, "İş yeri kurulmadan yapılacak sözleşme, ileride oluşacak uyuşmazlıkların önüne geçecektir. Türkiye’de maalesef bu tür sözleşmeler tam anlamıyla hayata geçirilemedi. Ülkemizde bu tür ortaklık projelerinin öncesinde mantalite değişmelidir. Tarihte kıtalara hükmetmiş bir imparatorluğun torunları olarak toplumsal mutabakatı günümüzde gerçekleştirmeliyiz. Bunun en önemli ayağı da gerçek, yani dayatmasız ve hukuka dayalı bir anayasaya ihtiyacımız var." diye belirtti.

Türkiye’de girişimcilerin şeklinin değişmesi gerektiğini ve iş adamlarının yüzde 75‘inin ilkokul, yüzde 10-15 kısmının diğer mezunlardan oluştuğunu belirten Öztürk, birçok ortaklığın bu tür kültür ayrılıklarından bittiğini ifade etti. Öztürk, "Bir tarafın gelişimlere açık diğer taraf ise dünü kavrayamayan yarına adapte olmakta zorlanan bir profilde, bu tür ortaklıklarda başarının gelmesi çok zor." açıklamasında bulundu.

Ortaklıklar yapılırken, sadece sermaya gözüyle değil, genel anlamda bakılması gerektiğini belirten Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti: "Büyük ölçekli ortaklıklarda genelde rakip olan firmalar işbirliği yaparak daha büyümüşlerdir. Aile ortaklıklarında genelde işin içine eşlerin müdahil oluyorlar ve zamanla aile içi çekişmelerden dolayı daha doğrusu eltiler arası çekişmelerden dolayı ortaklıların bittiğini görüyoruz. Ortaklıklarda olaylara pozitif yaklaşılması, inatlaşmaktan ve iddialaşmaktan uzak durulması lazım.”

BASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aydın ise ortaklıkların bir işletme için önemli olduğunu, fakat önemli olanın bu ortaklıklardaki güven ortamının sağlanması gerektiğini söyledi. Aydın, yaptığı yurt dışı gezilerde oralarda rahatlıkla ortaklıklar kurulabileceğini ifade etti.