Muhalefet Liderleri Oyunu Moskova’da Kullandı, Beklenti Yüksek

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’daki siyasi partilerin liderleri başkent Moskova’da seçim bölgelerinde oylarını kullandı.

Ana muhalefet Rusya Komünist Partisi lideri Gennadi Zyuganov’un 149 nolu seçim bölgesine gelerek oyunu kullanmasını çok sayıda basın mensubu izledi. Gazetecilerin “Kime oy verdiniz?” sorusu üzerine Zyuganov, “Benim kime oy verdiğim sanırım ortada. Ayrıca sabah 5’ten itibaren ayakta olmama rağmen moralim çok iyi.” dedi.


Aşırı sağcı muhalefet Liberal Demokrat Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski de Moskova’nın batı semtindeki 914 nolu okuldaki seçim sandığına gelerek oyunu kullandı. Jirinovski’yi okulda vatandaşlar ve öğrenciler karşılayarak fotoğraf çektirdi. 12 yaşındaki bir çocuk Jirinovski’nin elini sıkarak, “Sizlere seçimde başarılar diliyorum!” temennisinde bulundu. Rus politikacı da okul müdürüyle muhabbet ederek, “Bir gün sizin okula geleceğim ve öğrencilere tarih dersi vereceğim” dedi. Seçimle ilgili de konuşan Jirinovski, “Edindiğim bilgilere göre, Moskova’nın güney bölgesindeki bir sandıkta seçim ihlalleri yaşanmış. Oraya gideceğim ve denetleme yapacağım” uyarısı yaptı.


Moskova’nın merkezinde oyunu kullanan Adaletli Rusya Partisi Başkanı Sergey Mironov da, “Belirtmem lazım ki bir önceki Duma seçimlerden farklı olarak bu sefer çok fazla ve yüksek bir katılım var. Dört yıl önce bu semt sandığına geldiğimde böyle kalabalık yoktu” dedi. Gazetecilerin “Oyunuzu kime verdiniz?” sorusuna ise Mironov, “Bunu herkes biliyor” karşılığını verdi.


2 EMEKLİ SANDIK BAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ

Sibirya’nın Omsk bölgesinde oyunu kullanmak isteyen bir emekli vatandaşın aniden fenalaşarak öldüğü de belirtildi. Bölge Seçim Komisyonu Başkanı Aleksandr Kuşnaryov, “Talihsiz vatandaş kendi oğluyla oy kullanmaya gelmişti. Sonra birden fenalaştı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen doktorlar vatandaşın hayatını kurtaramadı” dedi.

Benzer üzücü olay Nijni Novgorod bölgesinde de yaşandı. 1934 doğumlu yaşlı bir vatandaş seçim bölgesinden ayrılırken, kapının yanında kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.