Anadolu Yaban Koyunu Sayısı 505'e Çıktı

Anadolu Yaban koyunu, soyunun bitmemesi için Konya Bozdağ`da koruma altına alınmasının ardından geçtiğimiz yıla oranla sayısı yüzde 20 oranında arttı.

Anadolu Yaban Koyunu Sayısı 505'e Çıktı
Geçtiğimiz yıl 426 olan yaban koyunu sayısı bu yıl 505`e ulaşırken, şuana kadar av turizminde 16 koyunun avlanmasına müsaade eden yetkililer, 800 bin TL gelir elde ederek, bu geliri 17 köy ile 1 beldeye dağıttı. Anadolu Yaban koyunlarının yaşadığı Konya Bozdağ`a giden Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran incelemelerde bulundu. Anadolu Yaban Koyunları ile ilgili bilgi veren Duran, geçtiğimiz yıl 426 olan yaban koyunu sayısının bu yıl 505`e çıktığını söyledi. Duran, "Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edildi. Yaban koyunumuz 60 bin hektar alanda yaşamını sürdürüyor. 3 bin 500 hektar alanı tel çiftle çevirerek korumaya alınıp, neslini geleceğe aktarmak istiyoruz. Geçen hafta itibariylekendi ekibimizle yaptığımız envanter sonuçlarına göre alanımızda 170 tane koç, 269 tane anaç ve 46 tane yavru olmak üzere 505 adet yaban koyunumuz bulunuyor. Geçen yıl bu rakam 426 idi. Bakanlığımız ile genel müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen projede Ankara, Karaman, Malatya ve mevcut alanımızın dışına da bırakmak suretiyle transfer projesi gerçekleştirildi" dedi

"YABAN KOYUNUNUN TANITIMINA ÖNEM VERECEĞİZ" Anadolu Yaban koyununun korunması ile geleceğe hizmet edildiğine vurgu yapan Ahmet Duran, "Şimdi yaban koyunlarımızın tanıtılması ve geliştirilmesi için bir proje daha hazırladık. Bu proje sayesinde orjinal ve ender olan Anadolu Yaban Koyununu uluslararası tanıtacağız. Biz bu tanıtım sırasında 60 bin hektarlık sahanın tanıtımına önem vererek, dikkat çekeceğiz" dedi. Duran, şuana kadar 16 adet Anadolu Yaban Koyununun avlanmasına izin verildiğini ve buradan da 800 bin TL`ye yakın gelir elde edildiğinivurgulayarak, bu gelirin 17 köy ile 1 beldeye dağıtıldığını söyledi. Burada doğal ortamda bulunan yaban koyunlarının aşılanıp küpelenmesinden sonra Ankara`ya 173, Karaman Karadağ`a 61, Malatya Hekimhan`a 20 ve Loras dağına 28 olmak üzere toplam 282 tanesinin doğaya yerleştirildiği öğrenildi. Koruma alanında ağır geçen kış şartlarında kullanılmak üzere 60 ton yem ve yonca ile 18 ton buğday hazırda bulunduruluyor.
Kaynak: İHA