Yunanistan Yargıtayı, 'kundaklama' İddialarını Araştıracak

Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın “Yunanistan ormanlarına misilleme yapıldı” açıklamasını bugün yalanlamasına rağmen Yunanistan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ioannis Tentes, Yunanistan mahkemelerindeki başsavcılara 1995-1997 döneminde gerçekleşen orman kundaklamalarına ilişkin arşiv dosyalarını yeniden incelemeleri talimatı verdi.



Mesut Yılmaz’ın eski Başbakan Tansu Çiller döneminde “Yunanistan ormanlarına misillemesi yapıldı” şeklindeki iddiasını bugün yalanlamasına rağmen Yunanistan, konunun peşini bırakmıyor. Bugün üç siyasi partinin verdikleri soru önergeleri ile kundaklama iddiaları Yunan parlamentosunun gündemine getirmelerinin ardından Avrupa Parlamentosu’nun Yunan milletvekilleri de konuyu AB’nin gündemine getirdi.

Öte yandan Yılmaz’ın iddiaları, Yunan yargısına da harekete geçirdi. Ülkenin en ünlü avukatı Aleksandros Likurezos, Yargıtay’a başvurarak Tansu Çiller döneminde çıkarılan orman yangınları konusunda Türk yetkililerin sorumlu olup olmadıklarının araştırılması talebini iletti.

Hemen ardından da Yunanistan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ioannis Tentes, Yılmaz’ın açıklamaları bağlamında ülke genelindeki mahkemelerin başsavcılarına bir yazı yazarak, 1995-1997 yıllarında kimliği tespit edilemeyen orman kundaklamalarına sebep olanlara ilişkin arşiv dosyalarını tekrar incelemeleri talimatı verdi. Araştırma sonucunda kundaklama iddiaları incelenecek ve o dönemde aydınlatılamayan orman yangınlarına sebep olan kişi ya da kişilerin tespitine çalışılacak.