İrak Dışişleri Bakanı Zebari Azerbaycan'da

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan`ın başkenti Bakü`ye gitti.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Azeri mevkidaşı Elmar Memmedyarov`la birlikte basın toplantısında konuştu. Zebari, "ABD kuvvetlerinin Irak`tan çıkarılmasından sonra belli güçler ülkede istikrarsız ve gergin durum yaratmaya çalışıyorlar. Irak, demokratik toplum ve istikrarlı devlet yaratmak niyetinde. Nüfusun büyük çoğunluğu ülkede demokratikleşme ve barışın sağlanması yolunda yönetimi destekliyor" ifadelerini kullandı.

ABD ordularının Irak`tan çıktıktan sonra terör olaylarının artması hakkında ne düşündüğü sorulan Zebari, "Patlamalar bence siyasi ve düşünce ayrılıklarının sonucudur ve Irak`ta bir süredir bu terör olaylarını düzenleyen gruplar var. Esas olan ABD orduları Irak`tan çıkarıldıktan sonra ne kadar özgür bir devlet olacağımızdır" cevabını verdi.

Geçtiğimiz günlerde inkâr yasasının çıkması durumunda Fransa`yla ilişkilerin yeniden gözden geçirebileceğini konusunda açıklama yapan Azerbaycan yönetiminin Fransa`ya yaptırımlarının ne olacağı sorulan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov, "Bu aşamalı bir süreçtir. Kanun bundan sonra senatoya gidecek, oradan sonra da Fransa Cumhurbaşkanı`nın onayını almalıdır. Biz kendi açımızdan böyle bir kararı kabul edilemez sayıyoruz. Bu kabul edilen kararla hiçbir sorun çözülemez. Bizim bölgemizdeki devletlertarafından bu kabul edilemez. Biz bu süreci iyi izleyeceğiz ve vakti geldiğinde kendi sözümüzü söyleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Irak Dışişleri Bakanı Zebari`nin Bakü temaları kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve diğer üst düzey yetkililerle de görüşmesi planlanıyor.
Kaynak: İHA