`lenin’in Kahramanlarımızla Aynı Sergide Yer Almasını Protesto Ediyoruz`

AK Parti Bornova İlçe Başkanı Hüseyin Özkan, Bornova Belediyesi tarafından açılan “Cumhuriyetimizin Kahramanları” sergisinde Lenin`in de yer almasını protesto etti.

Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Özkan, "Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve diğer kahramanlarımızın yanında, Rus sosyalist lider Lenin de yer almıştır. Lenin’in kahramanlarımızla aynı sergide yer almasını şiddetle protesto ediyoruz." dedi.

Özkan, şunları kaydetti: "Ulu Önderimiz ve silah arkadaşlarını, rahmet ve minnetle anıyoruz. Kahramanlarımızla Lenin’in eşdeğer tutulmasını kınıyoruz. Lenin’in, Türkiye Cumhuriyeti kahramanlarıyla aynı sergide yer almasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Gerekçe olan Türkiye Cumhuriyeti`ne Kurtuluş Savaşı`nda yardımcı olduğu savınınsa sergiyi düzenleyenlerin tarih bilgilerinin eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Türkiye İstiklâl Savaşı`nı sürdürürken o zaman bugünkü Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan’ın önemli miktarda topraklarını içinde barındıran kardeş Türk devleti Buhara Cumhuriyeti`nin Cumhurbaşkanı Osman Hoca (Kocaoğlu)`nın girişimi sonucunda Buhara Millet Meclisi, Ankara Hükümeti`ne 100 milyon külçe altın yardım kararı almıştı. Bu yardım, Moskova üzerinden Mustafa Kemal başkanlığındaki hükümete 1921`de göndermek istemişti. Moskova ise yalnızca 10 milyon külçe altının bir kısmını silahla birlikte Ankara`ya ulaştırmış, geriye kalan altınların üzerine oturmuştu. Buhara Cumhuriyeti`nin o 10 milyon külçe altını ve silah yardımı, elbette İstiklâl Savaşı`nda Türkiye’nin çok işine yaramıştı. Bu yüzden Ruslarla yaptığı mücadeleyi kaybeden ve ülkesini terkederek 1923`te Türkiye`ye gelen eski Cumhurbaşkanı Osman Hoca`ya, Mustafa Kemal Atatürk aylık bağlayarak ağırlamıştı. Sovyet Rusya ise Osman Hoca`nın Türkiye’den çıkarılması konusunda 1923-1938 arasında yoğun baskı uygulamasına rağmen Atatürk, buna aldırış etmeden huzur içinde yasamasını sağladı. Cumhuriyetimizin kahramanları içinde Rus lider Lenin anılıyorsa Hindistan, Azerbaycan, Kıbrıs, Afganistan gibi o süreçte yardımını esirgemeyen birçok ülkenin liderlerinin de sergide yer alması gerekmiyor muydu? Burada asıl amaç, sosyalist görüşten kurtulamayan çağın gerisinde kalmış zihniyetlerin sergiye yansımasıdır."