Lambalı Radyo Merakı Koleksiyon Sahibi Yaptı

Denizli’de 29 yıllık avukat olan Savaş Aydın, 14 yaşında başlayan eski radyo merakıyla koleksiyon sahibi oldu.

Lambalı Radyo Merakı Koleksiyon Sahibi Yaptı
Aydın’ın, 1931 ile 1970 yılları arasında yapılmış, çeşitli markalara ait 700 tane lambalı radyosu bulunuyor. Ayrıca gramofonlar, eski yazarkasalar, gaz lambaları, dikiş makineleri, Osmanlı çeyiz sandıkları, Osmanlı kılıçları, duvar saatleri, piyano, Osmanlı mobilyaları, eski halı ve kilimler de toplayan Aydın, bunları evinin altında açtığı salonda sergiliyor.

Radyolarının yüzde 80’inin çalıştığını, tamir ve bakımlarını da kendisinin yaptığını belirten Aydın, “Ortaokulda fizik derslerinde başlayan radyo ve alıcılara ilgim, sonra da devam etti. Lise çağlarında radyo yapmaya başladım. Alıcı verici telsizlere merakım vardı. Bunlar kanunla yasaktı, gizli gizli yapardık. Üniversiteyi bitirip mesleğe başladıktan sonra lambalı radyoları, daha sonra da eski telsizleri toplamaya başladım. Koleksiyonumdaki cihazların yaklaşık yüzde 90’ı 1960 öncesine, 1930`lu yıllara aittir.” dedi. Çalışmayan radyoları da kendisinin önceden yaptığı parçalarla onardığını söyleyen Savaş Aydın, “Severek yapıyorum bu koleksiyonu, yıllar içinde arttırdım. Bir müzede değerlenmesini istiyorum açıkçası. Halen sergilemediğim, kendime ayırdığım çok özel radyolarım var. Bu hobi beni mutlu ediyor.” şeklinde konuştu. Antika eşyaları eskiden evlerinin altında bulunan büyük bir bodrumda toplayarak bu aşamaya getirdiğini belirterek, “O bodrum olmasaydı, bu kadar çok cihazı toplama şansım yoktu.” dedi.

Antikaya imkânları ölçüsünde oldukça büyük paralar harcadığını vurgulayan Aydın, “Halen kirada oturuyorum, oysa çok iyi bir evin sahibi olabilirdim. Bunlara yatırım yaptık, doğrusunu eğrisini artık gelecek kuşaklar değerlendirecek.” ifadelerini kullandı. Antikacılıkta fabrikasyon seri üretimlerin fazla değer taşımadığını, büyük ustaların el yapımı eserlerinin değerli olduğnu anlatan Aydın, “Estetik ve sanat değeri olması antikada önemli. Bir cep telefonu, 100 yıl sonra antika olmaz ama nostalji olabilir. Antika olması için 100 yıl geçmesi gerekmiyor, 20 yıllık bir eşya da antika olabilir. mesela dünyada bir tane yapılmıştır, ikincisi yoktur, özeldir. Bize getiriyorlar, 100 lira verdiysek bin 2 bin lira edecek zannediyorlar." diye konuştu.

Denizli Telsiz Amatörleri Derneği’nin kurucusu da olan Savaş Aydın’ın “Antika Sanatevi” adını verdiği dükkânı, teknolojinin geçmişini merak edenlerin uğrak yeri haline gelmiş. Burasının ziyaretçilerinden biri olan Fen ve Teknoloji öğretmeni Selda Demircalı, “Bu yer Denizli’de bir tane. Radyo amatörlüğüne merak duyuyorum. Teknolojinin nasıl geliştiğini görmek için geldim.” dedi.