Bakan Günay, Bekir Çavuş Anıtı`nın Açılışını Yaptı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 1920`li yıllardan 1936 yılına kadar Atatürk`ün yakın korumalığını yapan Bekir Çavuş (Cingöz) adına Alaca ilçesine bağlı Akören köyünde yapılan anıtın açılışını gerçekleştirdi.

Bakan Günay, Bekir Çavuş Anıtı`nın Açılışını Yaptı
Çorum Valisi Nurullah Çakır, TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, Alaca Kaymakamı Ayhan Yazgan, Alaca Belediye Başkanı Muhammet Esat Eyvaz, eski Çorum milletvekili ve Bekir Çavuş`un damadı Mustafa Timisi ile yakınlarının katıldığı açılışta bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Eski milletvekillerinden Mustafa Timisi`nin Atatürk`ün yakın koruması olan Bekir Çavuş`un anıtının yapılmasını dilegetirdiğinde büyük bir heyecan duyduğunu dile getiren Günay, Mustafa Kemal`e Anadolu topraklarında yoldaşlık, muhafızlık etmiş Bekir Çavuş`a bugün vefa borçlarını yerine getirdiklerini belirtti. Günay, "Hattuşa`da önemli bir figür var. Arkeologlar 12 tane yeraltı tanrısı olarak ifade ediyor. Ben kahraman diyorum. Onlar bir duvarda simgeleşmişler. Bu 3 bin 500 yıl öncesinden geliyor. Başlarında külah vardır. O külahın benzerini semazenlerin başında, bir benzerini Hacı Bektaş-i Veli`nin kafasında, birbenzerini Nemrut Dağı`nın tepesindeki anıtlarda görürsünüz. Anadolu ortak bir kültürü yaşıyor. Hangi kültüre ait olursa olsun; derinden gelen bağlarımız, ortak kültürlerimiz var. Biz bu topraklarda yaşayan herkes, hangi inançtan gelmiş olursak olalım; Alevi, Sünni, Kürt, inanan inanmayan hepimiz kardeşiz" dedi.

Türk milletinin çok güzel bir soy ismi taşıdığını dile getiren Bakan Günay, "Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı soy ismini taşıyoruz. Bizim uğraşımız, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığını dünyanın en saygıdeğer nüfus kağıtlarından, kimlik belgelerinden birisi haline getirmektir. Geçmiş yıllarda bizim bu kardeşliğimizi unuttuğumuz dönemlerde, yan yana Sakarya`da, Çanakkale`de, Seddülbahir`de, Galiçya`da yattığımızı unuttuğumuz karanlık dönemler olmuş. İnsanlar bazen inançları, bazen etnik kökenleri yüzündenbirbirlerinin canlarına kıymışlar. Bu acılarımızla elbette yüzleşeceğiz. Ama bu acılarımızı kanatmak için değil, sarmak için yüzleşeceğiz. Biz bu acılarla yüzleşeceğiz Ama yaralarımızı yeniden kanatmayacağız sarmaya çalışacağız. Biz kardeşiz. Bekir Çavuş, bu kardeşliğin güzel simgelerinden birisi. Onunla birlikte Mustafa Kemal`i, onunla birlikte şehitlerimizi anacağız. Birbirimizin ve bu vatanın sıkıntılı günlerini unutmayacağız. Kardeşçe yaşamak için dayanışmamızı geliştirmeye çalışacağız. Acılarımız sonolsun, yolumuz barış ve aydınlık olsun" diye konuştu.

Bekir Çavuş`un ailesi adına konuşan eski milletvekili Mustafa Timisi ise, Bekir Çavuş`un temiz bir Anadolu insanı olduğunu, Atatürk ve o dönemin önde gelenlerinin takdirini kazandığını, böyle bir değere sahip çıkılmasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Timisi, Bekir Çavuş adına yapılan anıtta İstiklal Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve terörle mücadelede şehit düşen Mehmetçiklerin isimlerinin yer aldığını belirtti.

TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili Salim Uslu ise, tarihin geleceğe taşınması noktasında örnek bir çalışmaya imza atıldığını belirtti. Uslu, Bekir Çavuş`un Atatürk`ün itimadına mazhar olmaktan öte, hayatını ortaya koyarak Atatürk`ü bir suikasttan kurtardığını hatırlattı.

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, geçmişine, tarihine sahip çıkmayan toplumların geleceğinin olmayacağını belirterek, "Mustafa Kemal`in güvenine mazhar olmak çok önemli bir şey. Bekir Çavuş, Mustafa Kemal`in yolunda canını koymaktan çekinmemiş ve bundan onur duymuştur. Biz de Atatürk`ün yolunda olmaktan gurur ve onur duyuyoruz" dedi.

Alaca Belediye Başkanı Muhammet Esat Eyvaz, Kurtuluş Savaşı gazilerinden Bekir Çavuş`un çok önemli bir kişilik olduğunu kaydederek, "Biz ona yetişemedik. Ama projeye her türlü desteği verdik. Bu eserle Bekir Çavuş, gelecek nesillere ışık tutacak, unutturulmayacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından anıtı yapan heykeltıraş Filinta Önal ve anıtın yapılmasına katkıda bulunanlara plaket verildi. Anıtın açılışını gerçekleştiren Bakan Günay, daha sonra Bekir Çavuş`un fotoğraflarından oluşan sergiyi gezdi. BEKİR ÇAVUŞ KİMDİR Bekir Çavuş, Milli Mücadele döneminde Şark cephesinde Kazım Karabekir komutasında görev yaptığı sırada, Atatürk`ün Erzurum Kongresi münasebetiyle Erzurum`a gelmesi üzerine Kazım Karabekir Paşa tarafından Atatürk`ün maiyetine verilmiştir.

Bekir Çavuş, Erzurum Kongresi`nden 1936 yılına kadar Atatürk`ün yakın koruma hizmetini devam ettirmiştir. Çankaya Köşkü`nün yönelik saldırı girişiminde Atatürk`ün otomobili ile Çankaya Köşkü`ne gelen Bekir Çavuş, kurşunla yaralanmış, kurşunlardan bir tanesi omuriliğinde kalmıştır

Atatürk, kendisini Viyana`ya tedavi için gönderse de o kurşun çıkarılamamıştır. Yıllar sonra 1956 yılında omuriliğindeki kurşunun da etkisiyle rahatsızlanan Bekir Çavuş, 1960 yılında vefat etmiştir.
Kaynak: İHA