Çukurova`nın Sorunları Ankara`da Masaya Yatırıldı

Çukurova bölge ekonomisinin büyümesine hız kazandıracak projeleri ve yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik talepleri içeren DASİFED raporu aralarında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da bulunduğu 17 bölge milletvekiline teslim edildi.

Çukurova`nın Sorunları Ankara`da Masaya Yatırıldı

Ankara’da gerçekleştirilen toplantıya bölge SİAD yöneticilerinin yanı sıra Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’nin 17 milletvekili katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Süleyman Onatça, sadece kendi işinin değil, bölge ve ülkesinin daha hızlı ve planlı büyümesini isteyen işadamları olarak bir araya geldiklerine vurgu yaparak, “Kendimizin değil kentimizin, işletmelerimizin değil bölgemizin sorunlarına çözüm ürettiğimiz toplantılar yaptık. Bölgemizin ortak taleplerini belirledik. Ortaya çıkan raporu milletvekillerimizle paylaşıyoruz. Raporumuzda yer alan sorunların çözüleceğine, taleplerimizin yerine getirileceğine inanıyoruz. Çünkü biz SİAD’lar olarak birlikte olmanın gücünü keşfettik. Bölge milletvekillerimiz de parti ayrımı yapmadan bugün olduğu gibi güç birliği yaparsa geleceğe daha yaşanabilir, ekonomisi daha güçlü bir Doğu Akdeniz bırakabileceğiz. Kabinede 2 bakanımız, TBMM’de 39 milletvekilimiz var. İçimizden biri olarak gördüğümüz Çağlayan Bakanımız var. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için konan hedef yeni Doğu Akdeniz’le yakalanacak” dedi.
Bölge milletvekillerinin DASİFED’in raporu üzerinde görüşlerini açıklamasının ardından kürsüye gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da kendisini Doğu Akdeniz Bölgesi’nin bakanı olarak gördüğünü belirterek, “Siz isteyeceksiniz, takipçisi olacaksınız, biz yapacağız. Bölge için değil Türkiye’ye, dünyaya örnek projelerimiz var. Arkadaşlarımın çalışmaları sürüyor, bitince sizlerle paylaşacağım” dedi.

HEDEFTE EN BÜYÜK ROL DOĞU AKDENİZ’İN
Türkiye’nin 2023’te 1,1 trilyon dolarlık dış ticaret hacmine ulaşacağını belirten Bakan Çağlayan, “Bu Cumhuriyeti kuran ecdatlarımıza bir gurur tablosu sunmamız gerek. O tablo dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmekle olacak” dedi. “Peki bunu nasıl gerçekleştirilecek?” diye soran Çağlayan cevabını şu sözlerle açıkladı: “500 milyar dolarlık ihracatımız, kişi başına 25 bin dolar gelirimiz olacak diyorsak bunu başta Doğu Akdeniz Bölgesi’ne yapacağımız yatırımlarla gerçekleştireceğiz. Çukurova’ya öyle bir bölge oluşturacağız ki bünyesinde sanayi, ticaret, turizm, eğitim, konut hatta eğlence sektörleri hep birlikte büyüyecek. Özel Ekonomi Bölgesi olarak adlandırılan bu bölge değil Türkiye’nin dünyanın gıptayla baktığı bölge olacak.”
DASİFED’in raporunda yer alan 11 başlığın sıkı takipçisi olacağını belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bundan sonra birçok uluslararası organizasyonu Mersin ve Adana’da gerçekleştirmeyi planladıklarını, böylece bölgenin tanıtımına da ciddi katkı sağlanacağını söyledi.
Bölgenin yeni ve dev yatırımlara hazırlıklı olması gerektiğini belirten Bakan Çağlayan, “Mersin’e yeni bir konteyner limanı yapacağız. Bölgedeki bütün yollar genişletilecek. Her türlü yatırım altyapısı tamamlanacak. Sizlerin ve yatırımlarınızın önünü açacağım. Sizin greyderiniz olacağım, yolunuzu açacağım, otoban yapacağım. Raporunuzda yer alan Onatça’nın dile getirdiği yerli otomobil konusuna da değinmek istiyorum. Türkiye, 2023’e kadar yerli otomobilini de, helikopterini de, uçağını da yapacak. Elbette bu üretimler için en uygun bölgelerden biri de Çukurova. Konunun birlikte takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

KİMLER KATILDI?
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Adana Milletvekilleri Fatoş Gürkan (AK Parti), Prof. Dr. Necdet Ünüvar (AK Parti), Ali Küçükaydın (AK Parti), M. Şükrü Erdinç (AK Parti), Ali Demirçalı (CHP), Ali Halaman (MHP), Muharrem Varlı (MHP), Mersin Millletvekilleri Vahap Seçer (CHP), Mehmet Şandır (MHP), Hatay Milletvekilleri H. Bayram Türkoğlu (AK Parti), Refik Eryılmaz (CHP), M.Ali Edipoğlu (CHP), Mevlüt Dudu (CHP), Hasan Akgöl (CHP), Refik Eryılmaz (CHP), Osmaniye Milletvekilleri Suat Önal (AK Parti), H.Hüseyin Türkoğlu (MHP).

İş dünyası: DASİFED Başkanı Süleyman Onatça, DASİFED Başkan Vekili Mustafa Güler, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Doğan, Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Yahya Kemal Nalçabasmaz, Adana Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Süleyman Sönmez, Adana İş Kadınları Derneği Başkanı Elif Doğan Türkmen, Adana Genç İşadamları Derneği Başkanı Ümit Onatça, Ceyhan Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Cengiz Özal ve DASİFED Yönetim Kurulu Üyeleri.

RAPORDA NELER VAR?
Bölgede karayolu, demiryolu ve hava yolundan oluşan altyapı zenginleştirme talebi. Mersin ve Hatay’a ‘Lojistik Merkez’ isteği.
Adana’nın Yaban Hayatı Koruma alanı ve imarla ilgili sorunlarının çözüm talebi.
Sürat Demiryolu Projesine Doğu Akdeniz Bölgesinin dahil edilmesi. Mersin’den İskenderun’a uzanacak lokal hızlı tren hattı.
Hatay, İskenderun ve Ceyhan’da yatırım arazisi üretilmesi talebi.
Öncelik Hatay’a verilmek üzere bölge kentlerinde olası depreme karşı alınacak önlemlere destek isteği.
Antalya’yla Doğu Akdeniz turizmini entegre edecek turizm altyapı isteği ve bu çerçevede hali hazırda gerçekleştirilen yatırımların hızlandırılması talebi.

Öncelik Adana olmak üzere, bölge kentlerinde yeni devlet üniversiteleri kurulması talebi.
Mersin, Hatay ve Adana’ya tarım ihtisas bölgeleri ve tarımsal tekno-kentler, vadeli işlemler borsası, lisanslı depoculuk yatırım talepleri ve bu taleplerin gerçekleşmesine yönelik mevzuat değişiklikleri isteği.
Daha etkin kalkınma ajansları ve ajanslar arası işbirliği önerisi.
Ceyhan Yumurtalık Bölgesinde Enerji İhtisas Bölgesinin kurulmasının hızlandırılması.
Yerli otomotiv üssünün Çukurova’da gerçekleştirilmesi önerisi.