Kırşehir`den Bedelli Askerlik Tepkileri

Kırşehir`de, Başbakan Erdoğan`ın grup toplantısında yaptığı bedelli askerlik açıklamasını izleyen gençler ikiye bölündü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik uygulamasının 9 yıldır gündemde olduğu söyleyerek, "Henüz askerlik hizmetine başlamamış, 30 yaşından gün almış olanlar, bu kanun yürürlüğe girdiği an bedelli askerliğe hak kazanacak. Kanun Resmi Gazete`de yayınlanınca 30 bin TL`yi defaten, yarısı başvuru tarihinde, yarısı da başvurudan 6 ay sonra ödeyerek bu hakkı kazanacaklar. Tasarıyı TBMM`ye teslim ediyoruz" derken, açıklamayı televizyondan izleyen gençler, uygulamanın sadece zenginlerin faydalandığı birsistem olduğunu söyledi. Vatandaşlar, "Olan gariban vatandaşlara oluyor. Ateş düştüğü yeri yakıyor. İşçiler ne yapsın? Bedelli için yüksek miktar bir paradan bahsediyorlar. Ben bu parayı bulamam, buradaki işçi, memur ne yapsın? Parayı bastıran daha uygun şartlarda askerlik yapıyor. Bence fiyatı aşağı çekmeleri lazım ve fakir insanları da düşünmeleri lazım. Devlete bir açıdan para gelebilir fakat işadamlarından alınacak vergi ile bu açık kapatılır. Bedelli askerlikte fiyatının düşürülmesi lazım" şeklindekonuştu.

Bir başka vatandaş ise, "Her Türk gencinin askerliğini yapması lazım. Geçmişte bedelli askerlik yoktu. Doğu`da askerlerimiz vatani görevini yaparken şehit oluyor. Batı`dan gelen milletvekilinin oğlu parayı basıyor, geçip yerinde oturuyor. Bu bence saçmalıktır. O yüzden bedelli askerlik vatan hainliğidir" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA