Büyük usta sonsuzluğa uğurlandı

95 yaşında hayata veda eden Türk sinemasının usta yönetmeni Ömer Lütfi Akad'ın anısına 20 yılı aşkın süre öğretim üyeliği yaptığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi'nde bir tören düzenlendi.

Büyük usta sonsuzluğa uğurlandı
95 yaşında hayatını kaybeden ünlü sinema yönetmeni Ömer Lütfi Akad sonsuzluğa uğurlandı. Akad için 20 yılı aşkın süre öğretim üyeliği yaptığ Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema Televizyon merkezinde bir tören düzenlendi.

TÜRK SİNEMASININ ÇOK ÖZEL İSİMLERİNDEN BİRİYDİ

Akad'ın Türk sinemasının çok özel isimlerinden birisi olduğunu dile getiren Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay şunları söyledi:

"Lütfi Akad gerçekten Türk sinemasının çok özel isimlerinden birisiydi. Müstesna büyük isimlerinden birisiydi. Yarım yüzyıldan fazla zamandır Türk sinemasında ismi var, emeği var ürünleri var. Bugün hala hepimiz büyük bir beğeniyle saygıyla izleyebiliyoruz onun filmlerini. Ayrıca insan olarak tevazusuyla gösterişten uzak yaşamıyla çok örnek bir insandı. Hem sinema dünyası için hem sinemaseverler için Türkiye'de çok güzel hatıralar bıraktı geride. Ben bir Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın ölümünde hissetmiştim, bir de bugün burada hissettim, tam anlamıyla bir çınar devrildi diye düşünüyorum ama onların gölgesi vatanımızın üstünde hatırası bir güzellik olarak yaşayacaktır. "

ADI HER ZAMAN USTA OLARAK ANILACAK

Akad için düzenlenen anma töreninde, usta sanatçı Türkan Şoray "Büyük bir kayıp. Türk sineması tarihine adını altın harflerle yazdırmış ve Türk sineması yaşadığı sürece adı her zaman usta olarak anılacak, benim meslek yaşamıma da yön vermiş sinema kariyerimde çok önemli yeri olan büyük ustaydı. Ayrıca çok sevdiğim bir insandı. O da beni seviyordu, onu biliyorum. " şeklinde konuştu.

TÜRK SİNEMASININ EN BÜYÜĞÜYDÜ

Akad'ın ölümünden dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirten ünlü yazar Selim İleri "Akad benim için Türk sinemasının en büyüğüydü. Benim hayatımda da. İnsan olmayı kendisinden öğrendim. Çok derin bir usta çırak ilişkimiz oldu.Yeri dolmayacak bir insandır. " dedi.


TÜRK SİNEMASI BİR DİREĞİNİ KAYBETTİ

Oyuncu Tarık Akan ise Akad için şunları söyledi:
"Türk sineması çok önemli ama gerçekten çok önemli bir direğini kaybetti. Hepimizin hocası, hepimizi yetiştiren, sinemaya girdiğim ilk andan itibaren sinema ahlakını ondan öğrendim. Ondan ders aldım. Unutulmayacak eserler bıraktı. O eserler hala yaşıyor ve yaşayacaktır. Çok acı, Türk sinemasının başı sağolsun.