Belçika Senatosu, Pkk Yanlısı Önergeyi Görüşmeyi Erteledi

Belçika Senatosu, terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan`dan "Kürtlerin meşru temsilcisi" olarak bahsedildiği önergeyi görüşmeyi gündeme almadan Aralık ayına erteledi.

Belçika Senatosu, Pkk Yanlısı Önergeyi Görüşmeyi Erteledi
Belçika`da en büyük parti konumunda olan milliyetçi Yeni Flaman İttifakı`nın iki üyesi, Senato’ya terör örgütü PKK`nın şehir yapılanması KCK tutuklularının serbest bırakılmasını da isteyen bir önerge sundu. Senato`nun Dışişleri Komisyonu`nda bu sabah beşinci gündem maddesi olarak görüşülmesi beklenen önerge, muhalefet sıralarına söz verilmek istenmeyince 13 Aralık 2011 tarihine ertelendi.

Türkiye’de geniş yankı uyandıran önergeyi verenlerden birisi olan Belçika Senatosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Karl Vanlouwe’nun bu sabahki oturumda vakit darlığından dolayı sadece önerge sahiplerin dinlenmesini, ardından oylamaya geçilmesini talep edince muhalefet sıralarından tepki geldi. Flaman Sosyalist Parti SPA Milletvekili Bert Anciaux’un söz alarak başkanın önerisine sert bir dille karşı çıkmasıyla Kürtlere azınlık statüsü verilmesini isteyen önerge geniş olarak ele alınmak üzere 13 Aralık tarihine ertelendi.

"KCK TUTUKLILARI SERBEST BIRAKILSIN"
PKK elebaşı Abdullah Öcalan`ın da Kürtlerin `meşru temsilcisi` olarak muhatap alınması ve "ezilen Kürtlerin azınlık statüsüne sahip olması" gibi bir dizi talepler içeren metinde PKK`dan terör örgütü yerine siyasi bir parti gibi söz ediliyor. 14 milyon Kürt vatandaşın "Müslüman olmalarından dolayı" azınlık haklarından mahrum edildiği iddiasının dile getirildiği metinde, Güneydoğu`daki çatışmaların da Türk devletiyle Kürt halkı arasında gerçekleştiği öne sürülüyor. Karl Vanlouwe ve Patrick De Groote adlı vekillerce Belçika Senatosu`na sunulan önergede, başta 16 belediye başkanı olmak üzere KCK operasyonları kapsamında tutuklanan BDP`lilerin salıverilmesi talep ediliyor. Kürt sorununun çözümü için de Abdullah Öcalan`ın da rol alacağı bir ``Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu" kurulması teklif ediliyor. Belçikalı vekiller, Avrupa Komisyonu`nu da Türkiye`nin AB üyelik sürecinde ön şart olarak kabul etmeye çağırıyor.

"ÖNERGE APTALCA VE PROVOKATİF"
Milliyetçi kanadın verdiği Kürt önergesini ‘provokatif’ olarak değerlendiren Flaman Sosyalist Parti SPA Milletvekili Bert Anciaux, Cihan Haber Ajansı`na yaptığı açıklamada ‘‘Bu aptalca bir önerge. Bölgedeki çatışmaları Türk devletiyle tüm Kürt halkı arasında olduğu iddia ediliyor, ki bu tamamen yanlış. Ayrıca Türkiye’nin AB üyeliği için bir ön şart olması talebi de makul değil. Hele ki barış sürecinin tek bir kişiye, Abdullah Öcalan’a indirgenmesi ve ‘meşru temsilci’ olarak muhatap alınması teklifi çok tuhaf. Ben, değil Genel Kurul’dan; Dışişleri Komisyonu’ndan bile geçeceğini sanmıyorum.’’ şeklinde konuştu.