Ayvalık’ta Çocuklar Haklarını İstedi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, çocukların sorunlarına ilişkin olarak kamuoyunun dikkatini çekmek ve çocuklara daha iyi yaşam koşulları sağlamak amacıyla 1989 yılında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından hazırlanan Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin imzalandığı 20 Kasım günü nedeniyle minikler Cumhuriyet Meydanı’nda önceki haklarının arayışına girdi.

Ayvalık’ta Çocuklar Haklarını İstedi
Ayvalık İstiklal İlköğretim Okulun 4 ve 5 sınıf öğrencilerinin kendi hazırladıkları pankart ve dövizlerle ilçe merkezindeki eylemlerine sınıf öğretmenleriyle bazı velilerin de destek verdikleri gözlendi. Dünya Çocuk Hakları Günü’nün ardından yaklaşık 50 kişilik öğrenci gurubunun sabah saat 10.00’da başladıkları eylemlerinde çeşitli işyerlerine sigortasız ve ağır koşullarda çırak olarak çalışan, cinsel istismarlara uğrayan ve sevgisiz büyüyen akranlarının haklarını da aramaları dikkat çekti.

Öğrencilerin talepleri doğrultusunda düzenlenen sembolik eylemde minik öğrencileri yalnız bırakmayan İstiklal İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Semra Paylan, Cansel Şalmanlı’nın öncülüğünde gerçekleşen sembolik eyleme, İstiklal İlköğretim Okulu Beden Öğretmeni Gazi Aşıkoğlu ile Okul Aile Birliği Başkanı Günay Öztürk Şen ve bazı öğrenci velilerinin de destek verdiği gözlendi.

Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız İstiklal İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Semra Paylan, bir önceki günün Dünya Çocuk Hakları Günü olması nedeniyle minik öğrencilerin kendi hazırladıkları döviz ve pankartlarla büyüklerine seslerini duyurmayı amaçladığını kaydetti.

Paylan, “Sevgisiz büyüyen, cinsel istismarlara maruz kalan, sosyal güvencesiz ve zor koşullarda çalıştırılan, evlerinde ebeveynlerinden dayak yiyen tüm çocukların adına bugün burada bu eylemi düzenleyen öğrencilerimizin bu konudaki duyarlılığının sonucunda bugün buradayız. Dünya Çocuk Hakları günü nedeniyle çocukların hangi haklara sahip olduğunu, bu hakları nasıl korumaları gerektiğine ilişkin bu tip bir sembolik eylemi düzenlemelerine destek vererek, onlara haklarının aranması konusunda bu tip bir deneyimi yaşatmak istedik” diye konuştu. ÖĞRETMENLER MEMNUN Öğrencilerinde çoğu zaman evlerinde ailelerinden dayak yediğine ilişkin gözlemlerinin olduğunu ve bu konuda son derece üzgün olduklarını kaydeden sınıf öğretmenleri Semra Paylan ve Cansel Şalmanlı’nın, “Ailelere dayak yemenin çocukların haklarının olmadığını buna karşın çocukların da ailelerinden beklediği ve kendilerine hak olarak tanınan koşulları talep etmeye hakları var. Çocuklarımızın bu konuda son derece duyarlı olmaları da bizleri son derece memnun etti” ifadelerini kullanmaları dikkat çekti.
Kaynak: İHA