Yetenek savaşları başlıyor!

2012'ye sayılı günler kala iş dünyası yeni trendlere kendini hazırlarken, 2011'de iş hayatındaki değişimlerin etkilerini yeni yılda da yaşamaya devam edecek gibi görünüyor.

Yetenek savaşları başlıyor!
2012’ye sayılı günler kala iş dünyası yeni trendlere kendini hazırlarken, 2011’de iş hayatındaki değişimlerin etkilerini yeni yılda da yaşamaya devam edecek gibi görünüyor. Uzmanlar, yetenekli çalışan bulmak ve elde tutmak için mücadelesini kuvvetlendireceğini öngörüyor. Ayrıca, esnek ve dönemsel çalışmaların, sosyal medyanın güç ve etkisinin iş dünyasında kendini güçlü bir şekilde hissettireceği yönünde hemfikir.

YETENEĞİ ELDE TUTMAK GEREKİYOR

Günümüzde çalışan bağlılığını artırmak ve iş stratejilerini daha iyi anlamak şirketlerin başarılı sonuçlar almasında en önemli unsuru oluşturuyor.

PwC Küresel İnsan Kaynakları Hizmetleri Lideri Richard Phelps de mevcut ortamda tüm şirketlerin çalışanlarını kaybetme riski ile karşı karşıya olduğuna değiniyor. Phelps, şirketlerin bu noktada performansa sahip çalışanlarını bilmeleri ve her düzeyde önemli pozisyonları gözden geçirerek potansiyeli yüksek çalışanlarını tanımlamalarının gerekli olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Yüksek potansiyelli çalışanları elde tutmak için şirketlerin her düzeydeki çalışanlarını kapsayacak imkânlar oluşturmaları önem kazanacak.”

Benard International İnsan Kaynakları Genel Müdürü Sinan Pekşen’e göre de tüm sektörlerde artan rekabet sebebiyle firmaları gelecek nesillere taşıyacak yeteneklerin bağlılıklarını garanti altına alabilmek için ‘Yetenek Yönetimi’ olgusunu daha çok duyar olacağız. Nestlé Türkiye İK Direktörü Zuhal Çivi, “Çalışanların farklı kişisel ihtiyaçlarına cevap verebilecek esnek haklar sunmak ve çalışma sistemleri kurmak önemini koruyacak” görüşünü savunuyor.

YETENEK SAVAŞLARI ARTACAK

Çivi’ye göre 2012’de en önemli trend yine yetenekleri şirkete kazandırmak ve tutmak olacak. “Çalışanların sürekli gelişimi için yatırım yapmaya devam edileceğini düşünüyorum. Liderlik gelişimi yine yüksek öneme sahip bir konu olacak” diyen Çivi, çalışan bağlılığını sürdürecek, esnek yan haklar ve çalışma şekilleri sağlanmaya devam edileceğini savunuyor. 2012’ye damgasını vuracak en önemli gelişmenin içinde bulunduğunuz “İnsan Çağı”nda çalışan-işveren iletişimindeki değişiklikler olacağını iddia eden Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş, işverenle çalışanın eşit şartlarda masaya oturacağını söylüyor. Coş, “Yani masada birbirlerinin karşısında oturan aday ve işveren aynı soruyu birbirlerine soruyor olacaklar: Beni/Bizi seçer misiniz?” diyor.

KARİYER YÖNETİM SİSTEMLERİ ZORUNLU HALE GELECEK


Pekşen’e göre 2012’de uzun yıllardır Batı’da uygulanmakta olan “esnek çalışma” ve “dönemsel çalışma” ile ilgili konularda Türkiye’de yapılması düşünülen yasal altyapı değişikleri ve uygulamaya yönelik çerçevenin belirlenmesi iş hayatında etkisini gösterecek. Ayrıca iş dünyasında yaşanan kuşak değişimiyle birlikte, yeni gelen kuşağın beklentilerinin de değiştiğini ve buna bağlı olarak İK’nın sorumluluklarının da yeniden şekillendiğini belirten Pekşen, “Bağlılık duygularının az olduğu gibi yorumlar yapılsa da aslında, riskleri ve belirsizlikleri minimize etmek isteyen bir kuşak. Kariyerindeki bir sonraki aşamayı hatta ulaşabileceği en son aşamayı önceden belirleyebilmek istediği için, bu güçlü talebin farkında olan vizyoner firmalarda artık kariyer yönetimi uygulamaları önemli bir gereklilik haline gelmeye başladı. Kaliteli işgücünü bünyelerinde barındırmak isteyen şirketlerin ‘Kariyer Yönetimi Sistemleri’ne uzak kalamayacakları bir döneme giriyoruz” yorumunu yapıyor.

İnovasyonun artmasıyla farklı uluslardan çalışanların doğru kombinasyonu önemli hale gelecek yorumunu yapan Richard: Phelps, “Çalışanlarının daha fazla nasıl inovatif olabileceği ve müşteri memnuniyetinin sağlanacağı şirketlerin önümüzdeki dönemde gündem maddesi. Dünya genelinde verimliliğin ve daha iyi finansal sonuçların sağlanması için gelişmiş ekonomilerde işgücünün ve çeşitliliğin nasıl olacağı tartışılıyor” diyor.

PERYÖN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yiğit Oğuz Duman, 2012 ile ilgili olarak “İletişim fırsatlarının artması yurtdışının ülkemize ilgisi ve ülkemizden yurtdışına çıkan girişimlerdeki artış artık daha global çalışanlar, yöneticiler ve işyerlerini zorunlu kılıyor” öngörüsünde bulunuyor. Duman’a göre, iletişim fırsatlarının artması yurtdışının Türkiye’ye ilgisi ve yine ülkemizden yurtdışına çıkan girişimlerdeki artış artık daha global çalışanlar, daha global yöneticiler, daha global işyerlerini zorunlu kılıyor. Duman, şu yorumu yapıyor: “Özellikle işgücündeki mobilite konusunun Türk iş hayatının önemli bir evrim noktası olacağına inanıyorum.”