Bebka ve Koskeb Mali Destek Programları Akademisyenlere Tanıtıldı

Akademisyenlere ÜSİGEM Koordinatörlüğünde gerçekleştirilen bir paylaşım toplantısı ile destekler anlatıldı.

Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından sağlanan destekler, Uludağ Üniversitesi bünyesindeki akademisyenlere tanıtıldı.

Programda iki kurumun yöneticisi de üniversite ile işbirliğini geliştirmek için çalışma yapacaklarını söyledi. BEBKA ve KOSGEB bünyesinde yer alan mali destek programları ve bu programların kullanım koşulları ile ilgili bilgilendirme toplantısı Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi Büyük Salonunda yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, üniversitelerin kurumsal performans göstergeleri takip edilirken iki önemli performans ölçütüne dikkat edildiğini söyledi.

Dilek, bunlardan ilkinin araştırma projeleri için üniversite dışı kurumlardan sağlanan fon miktarı, diğerinin ise üniversite ile sanayi kesiminden araştırmacıların bir araya gelerek yaptıkları ortak bilimsel çalışma sayısı olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Kamil Dilek, kurum dışı kaynaklar açısından bakıldığında BEBKA ve KOSGEB’in bilim ve iş dünyasına önemli finansal kaynaklar sunduğunu belirtti. Prof. Dr. Dilek, iki kurum yöneticisinden sağlanan destekler ile ilgili bilgi alınacağını sözlerine ekledi.

BEBKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Sait Cülfik de, bu yıl toplam 16 milyon liralık destek sağlayacaklarını söyledi. Çevre ve enerji konusunda 9 milyon lira, Ar-Ge ve Yenilikçilik konusunda 5 milyon lira, Sosyal Kalkınma alanında ise 2 milyon liralık proje desteği sağlayacaklarını belirten Cülfik, son başvurunun 15 Aralık 2011 olduğunun altını çizdi.


"AKADEMİSYENLERİN PROJELERDE AKTİF YER ALMASINI TEŞVİK EDİYORUZ"
BEBKA tarafından verilen desteklerde proje başvurularının üniversitedeki akademisyenlerle birlikte yapılması konusunda teşvikte bulunduklarını ifade eden Cülfik, "Üniversite aracılığıyla başvuranları artı puanla ödüllendiriyoruz. Akademisyenlerin projelerde aktif yer almasını ısrarla teşvik ediyoruz. Burada 2
amacımız var. Bunlardan birisi üniversite ile sanayi arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, diğeri ise üniversite ile yürütülecek projelerin daha nitelikli olması”." şeklinde konuştu.


"YETENEKLİ OLANLARA DESTEK"
KOSGEB Bursa Bölge Müdürü Ahmet Akdağ ise, 250’den az çalışanı olan ve 25 milyon TL’den az ciroya sahip küçük ve orta büyüklükteki işletmelere destek sağladıklarını açıkladı. Türkiye’de bu açıdan 3 milyon 280 bin işletmenin bulunduğuna işaret eden Akdağ, Bursa’da bu sayının 30 bin 484 olduğunu ve bunlardan 2 bin 540’ının hizmet aldığını dile getirdi. Birçok alanda destek verdiklerini açıklayan Akdağ, "Yetenekli, becerikli, iş fikirleri olanlara destek veriyoruz." dedi.

Üniversitelerle neler yapılabileceği konusunda çalışma içinde olduklarını da belirten Akdağ, KOSGEB’e başvuruda bulunanların projelerini akademisyenlerle birlikte yaptıklarını ifade etti.

Üniversite ile birlikte daha fazla çalışmaya imza atmak istediklerini sözlerine ekleyen Akdağ, önümüzdeki günlerde öğrencilerin yer alacağı bir programda girişimcilik ile ilgili bir program gerçekleştirmek istediklerini de sözlerine ekledi.