Dört Çocuktan Biri Cinsel İstismara Maruz Kalıyor

Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu her dört çocuktan birinin cinsel istismara maruz kaldığını açıkladı.



Şanlıurfa Barosu`nda yapılan avukat görevlendirmelerinin büyük çoğunluğunun çocuklara ilişkin olduğunu belirten Çocuk Hakları Komisyonu, çocukların yeterli eğitimi alamamasından yakındı.
Komisyon, çocukların uğradığı ihmal, istismar, hak ihlallerinin engellenmesi ve hak ettikleri yaşam koşullarının sağlanması amacıyla ulusal ve uluslar arası düzenlemeler yapılarak çocuklar için daha güzel bir yaşam sağlanması gerektiğini vurguladı.


Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu 19 Kasım Dünya Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarı Önleme Günü ve 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeni ile bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında çocukların yoksulluk nedeniyle de ihmal ve istismara uğradığını dile getiren komisyon, sokakta yaşayan ve sokakta çalıştırılan çocukların sayısı sürekli arttığına dikkat çekti.


Çocukların çoğu zaman yakınları tarafından istismar edildiği vurgulanan açıklamada, "Çocuklar işkence ve kötü muameleyle karşı karşıya kalıyor, kötü koşullarda alıkonuluyor, tecavüz, cinsel istismar ve işkence gibi suçların sanık veya mağdurları oluyorlar. Yapılan araştırmalar dünyada her dört çocuktan birinin cinsel istismara uğradığını gösteriyor. Bir o kadar da vahim olan durum ise çocukların bu istismarı çoğu kez yakın çevresinden görüyor olması. Çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlalleri bazen yaşam hakkı ihlali boyutuna da ulaşabiliyor." denildi.


Açıklamada, baro tarafından görevlendirilen avukatların büyük bir kısmının çocuklar için görevlendirildiğine işaret edilerek, "Şanlıurfa Barosu CMK Uygulama Merkezi`nin kayıtlarına göre yapılan avukat görevlendirmelerinin büyük çoğunluğunun çocuklara ilişkin olduğu görülmektedir. Çocuklar `suça sürüklenmiş çocuk` olarak suça karışmaktadırlar. Ayrıca birçok çocuk da suçun mağduru olarak yer almaktadır." ifadelerine yer verildi.
Şanlıurfa’da gün geçtikçe sokakta çalıştırılan çocukların ve madde kullanan, bağımlısı olan çocukların sayısı arttığının dile getirildiği açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Böylece çocuklar suça sürüklenmekte ve istismara müsait bir konuma gelmektedirler. Şiddetin hayatımızda artan boyutuyla, okullarda öğrenciler arasında şiddet olayları yaşanmaktadır. Henüz öğrenci olan çocuklar `suça sürüklenmiş çocuklar` olarak suç ve suçluluk ile tanışmış halde toplumda yer almaktadırlar."

Çocukların hala gerektiği gibi eğitim alamadığının kaydedildiği açıklamada, çocukların büyük bir kısmının aileleri tarafından okul dönemlerinde tarım işçisi olarak çalıştırıldığı, bu sebeple eğitimlerine devam edemedikleri belirtildi. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, kabulünden bu güne kadar Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin hayata geçmesi yolunda önemli başarılar kaydedilse de bunun yeterli olmadığının altı çizilen açıklamada şöyle denildi: Halen Çocuk Hakları konusunda yapılması gerekenler bulunmaktadır. Sözleşmedeki haklara saygı duyulması, bunların korunması hükumetlere ait olmakla birlikte uluslararası kurumlardan ailedeki ve topluluktaki bireylere kadar toplumun tüm unsurlarını ilgilendirmektedir. Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak bizler tüm toplum üyelerini; çocuklar için en iyi koşulların oluşturulmasına ve tüm uygulamaların bu yönde geliştirilmesine davet ediyoruz."