Yargıtay Başkanı Kaynak: Adil, Güvenilir Bir Yargı İçin Olağanüstü Çalışıyoruz

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, gelecekte adil, güvenilir, bağımsız, daha hızlı işleyen bir yargı bırakmak için olağanüstü çalıştıklarını söyledi.

Yargıtay Başkanı Kaynak: Adil, Güvenilir Bir Yargı İçin Olağanüstü Çalışıyoruz


Yargıtay Başkanlığı`nın proje liderliğinde Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, Danıştay Başkanlığı ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu`nun ortaklığında Avrupa Konseyi ile birlikte gerçekleştirilen `Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi` başlıklı ortak proje kapsamında; Yargıtay Konferans Salonu`nda `Vatandaşların Yüksek Mahkemelere Erişimi7 konulu konferans düzenlendi. Konferans iki gün sürecek.


Avrupa Konseyi Proje Müdürü Mahir Musteidzada, projenin önemine dikkat çekerek çalışmanın Türk vatandaşları için çok faydalı olmasını beklediğini söyledi. Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak da AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 60 yıldır devam ettiğini, katılım müzakerelerinin ise 2005 yılında başladığını hatırlattı. Gelecekte adil, güvenilir, bağımsız, daha hızlı işleyen bir yargı bırakmak için olağanüstü çalıştıklarını vurgulayan Kaynak, yargıdaki sorunların gelecek yıllarda da olmaması temennisinde bulundu.

`Vatandaşların Yüksek Mahkemelere Erişimi Konferansı`nda, `Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında bir adil yargılanma hakkı olarak adalete erişim; Dava taraflarının ve kamunun mahkemelerdeki duruşmalara fiziksel erişimi, duruşmaların tarih, saat ve yer listelerinin ilanı, yargılama usulleri ve kararların rapor edilmesi ve yayımlanması; Fransa Yargıtayı açısından adalete erişim; Devletlerin takdir payı: Usul ve uygulamadaki kısıtlamalar; Yargıtay içtihadına erişim; Mahkemeye erişim: Sözleşmeye taraf olan devletlerin hukuki yardım sağlama sorumluluğu; Davaların görülmesi ve kararların ilamındaki gecikmeleri önleme ihtiyacı; Olağan ve olağanüstü kanun yollarına başvurmada yargıtay cumhuriyet başsavcılığının yeri, konumu ve önemi; Türkiye`deki hukuk davalarında kanun yollarına başvurmada, harçların (taraflara mali külfet yüklemesinin) AB hukuku açısından değerlendirilmesi; Türkiye`deki ceza davalarında kanun yollarına başvurmada, harçların (taraflara mali külfet yüklemesinin) AB hukuku açısından değerlendirilmesi; Etkin hukuki çözümlerin temini ve mahkeme kararlarının hızlı infazı; Fransız Yargıtayı açısından kararların infazı` başlıklı konular ele alınacak.