Bağış: Küçücük Bir Ada`nın Arkasına Saklananlar, O Kadar Küçülmüş Demektir

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, KKTC’nin Kuruluşunun 28.

Yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.


Mesajında, "Türkiye’nin kaderiyle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kaderi birdir, beraberdir. KKTC’nin güvende olmadığı bir ortamda Türkiye de kendini güvende hissedemez. Kıbrıs Türk halkının huzur ve refah içinde olmadığı bir durumda, Türk halkı da huzur ve refah içinde yaşayamaz." ifadelerine yer veren Egemen Bağış, AK Parti Hükümeti olarak 9 yıldan bu yana Ada’daki dengeleri Türk tarafı lehine geliştirme noktasında önemli mesafeler kat ettiklerini belirtti.


“Çözümsüzlük çözümdür” anlayışını terk ederek, Kıbrıs sorununda bütün parametrelerin değişmesini, ezberlerin bozulmasını sağladıklarını kaydeden Bağış, "Kendi ayakları üzerinde durabilen, özgür, bağımsız ve müreffeh bir KKTC idealini benimsedik. Bir yandan haklı Kıbrıs davamızı tüm dünyaya anlattık, bir yandan da Kıbrıs’ı siyasi ve iktisadi alanda ileri noktalara taşımanın gayreti içinde olduk." dedi.


Türkiye’nin Avrupa Birliği`ne adaylık sürecindeki mevcut engellerin aşılmasının bedelinin, hiçbir şekilde Kıbrıs Türklerinin yalnız bırakılması olamayacağını vurgulayan Egemen Bağış, şöyle devam etti: " Maalesef Kıbrıs meselesinde çözümsüzlüğü tercih eden Rum tarafını ödüllendiren bir Avrupa Birliği, bu sorunun faillerinden biri haline gelmiştir.
Aday ülkesinin tanımadığı bir ülkeyi Dönem Başkanı yapmanın bedelini Avrupa Birliği ne Kıbrıs Türk halkına, ne de kendi tarihine anlatabilir. Küçücük bir Ada’nın, Rum Kesimi’nin, kendilerini arkasına saklayacak kadar büyük olduğunu düşünenler, gerçekten de o küçücük toprak parçasının arkasına saklanacak kadar küçülmüş demektir."

Kıbrıs’ın bir barış, huzur ve refah adası haline gelmesi, eğitimde ve turizmde dünyanın en önemli merkezlerinden biri olmasının, Akdeniz coğrafyasının olduğu gibi bütün dünyanın da çıkarına olduğunu ifade eden Bağış, "Artık tünelin ucunda ışığın olduğuna inanmak istiyor ve BM Genel Sekreteri’nin himayesinde devam eden görüşmelerin artık Ada’da çözüme giden yolu açmasını ümit ediyoruz." dedi.


Kıbrıs Türk halkının Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Bağış, "Kuzey Kıbrıs’ın bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz." dedi.