Ogiad Başkanı Keten: Çıraklığı Yapılmayan İşin Ustalığı Yapılamaz
Osmaniye Girişimci İşadamları Derneği (OGİAD) Başkanı Mahmut Keten, çıraklığı yapılmayan bir işin ustalığının da yapılamayacağını belirtti.
OGİAD tarafından ikincisi düzenlenen ‘Girişimcilik Kursu’ KOSGEB İl Müdürü Danyel Peker’in de katılımı ile başladı. Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hakan Başer tarafından verilen kursa 30 girişimci katıldı.
Hafta sonları verilecek olan ve bir ay sürecek kurs sonunda katılımcılara sertifika verileceğini kaydeden OGİAD Başkanı Mahmut Keten, kursiyerlerin hazırladığı projelerin kabul edilmesi halinde KOSGEB tarafından 27 bin TL destek ve 70 bin TL’de faizsiz geri ödemeli kredi almaya hak kazanacaklarını söyledi.
Osmaniye`de yeni iş yapmak isteyen girişimci sayısının oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Keten, bu durumun kendilerini oldukça memnun ettiğini dile getirdi.
Kursumuz sayesinde katılanlara iş kurma zemini hazırlayacaklarını kaydeden Keten, "Kursumuzu iyi algılayarak devam eden arkadaşlarımız hazırladıkları projelerle KOSGEB’den destek de alabileceklerdir. Katılımcıların sorumluluk alması gerekmektedir. Çıraklığını yapmadığınız işin patronluğunu yapamazsınız. Kurulan bir işten üç yıldan önce verim alınması da beklenemez. Çünkü bir çocuğun bile dünyaya geldiğinde emeklemesi, ayağa kalkması ve yürümesi için bir süreye ihtiyaç vardır. Kursiyerlerimizin de ileriki süreçlerde kuracağı işletmelerde bir çocuk gibidir. Sabırlı ve dikkatli olunması lazımdır. Elbette sabırlı ve dikkatli olurken de çok çekingen olunursa netice alınması da zor olacaktır." dedi.
KOSGEB İl Müdürü Danyel Peker ise KOBİ oluşturabilmek için girişimcilik ruhunun şart olduğunu söyledi. Girişimciliği sürekli olarak önemsediklerini ve desteklediklerini kaydeden Peker, bu güne kadar ülke genelinde bir yıl içerisinde 40 bin kişiye girişimcilik sertifikası verildiğini bildirdi.
Peker, şunları kaydetti: “Kalkınmanın ruhu girişimcilik ruhudur. Uzun yıllardan bu yana küçük işletmeler ekonomi için önemli bir hale gelmiştir. Kurulan işletme sayısı o ekonominin ne kadar canlı olduğunu da ortaya koymuş oluyor. İşletme kurmak önemli değildir. Önemli olan işletmenin istikrarlı bir şekilde büyümesidir. Bizler KOSGEB normal işyeri kuran herkesi de destekleyebilirdik. Ondan önce uygulamalı girişimcilik eğitimi yapıyoruz. Bu eğitimi verecek kişiyi de tespit ederken de ince eleyip sık dokuyoruz. Burada önemli olan işletmenin sağlıklı kurulması kadar ayakta durarak büyümesi de önemlidir. Burada kursiyer ne kadar iyi iş planı yaparsa ileri de o kadar başarılı olur. İş planı dünyada en küçük bir iş yerinde bile kullanılabiliyor. Çünkü insanlar iş kurarken paralarını sokağa atmak istemiyor. Burada verilecek olan bilgileri en iyi bir şekilde öğrenilmesi büyük önem taşımaktadır.”
Konuşmaların ardından Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hakan Başer tarafından verilen girişimcilik eğitimine geçildi.