Teröre İnat Yeni Anayasa Çalışmaları Sürüyor

Terör örgütü PKK`nın yeni anayasa sürecinin TBMM`de başladığı gün Hakkari`nin Çukurca ilçesinde gerçekleştirdiği hain saldırılara tepkiler sürüyor.

Terör saldırısına toplumun her kesimi tepki gösterirken, vatandaşlar yeni anayasa sürecinin devam etmesini istiyor.
Sivil toplum kuruluşları yeni anayasa ile ilgili çeşitli çalışmalar yürütürken, bir araya getirilen uzmanlar yeni anayasada nelerin olması gerektiği ile ilgili görüşlerini bildiriyor. Başkent Ankara`da sivil toplum kuruluşları yeni anayasa ile ilgili çalışmalarına hız verdi. ESAM, Hak-İş, Memur-Sen ve Memur- Der yeni anayasa ile ilgili çeşitli çalışmalar yapıyor. ESAM, yapacağı Milli Anayasa Şurası ile anayasadan toplumun beklentilerine cevap arayacak. Şuraya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanı sıra çok sayıda siyasi liderin ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak.

KUTAN: TERÖRE İNAT DEMOKRASİ VE ANAYASA
Şura ile ilgili açıklama yapan ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, sivil anayasa görüşmelerinin başlamakta olduğu bir dönemde yapılan saldırılara dikkat çekerek, "Böylece yeni bir toplumsal mutabakat ve barış yolunun açılacağı bir dönemde yapılan bu vahşi saldırı, bazı iç ve dış hain çevrelerin, Kürt sorununu çözümsüzlüğe itme, ülkeyi kardeş kavgasına sürükleyerek demokratikleşme çabalarını baltalamak niyetinde olduklarını göstermektedir. Ancak bütün bu üzücü gelişmelere rağmen, yeni anayasa çalışmalarına aksatmadan devam etmeli, bu sorunu demokratik tutumdan taviz vermeden, soğukkanlılıkla ve sabırla ele almalıyız. Yılmadan, yorulmadan, inadına demokrasi diyerek yola devam etmeliyiz. Aksi takdirde Türkiye’nin demokratikleşmesini, kalkınmasını istemeyen karanlık mihrakların oyununa gelmiş oluruz." dedi.


GÜNDOĞDU: TERÖRÜN OYUNUNA GELMEMELİ
TOBB Üniversitesi`nde cumartesi günü Uluslararası Anayasa Kongresi düzenleyecek olan Memur-Sen`in Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye`nin başına bela olmak adına, bütün kirli odaklarla işbirliği içinde olan taşeron terör örgütünün son çırpınışlarından birini daha yaparak yürekleri yaktığına dikkat çekti. Gündoğdu, milletin birlik-beraberlik içinde, büyük bir kararlılıkla terör belasının kökünü kazıyacağını söyledi.
Türkiye`nin, güçlü demokrasisi, büyüyen ekonomisiyle bölgesinde lider, dünyada sözü dinlenen bir ülke olmaya devam edeceğini aktaran Gündoğdu, "Bu güçten rahatsız olanların, taşeron terör örgütü aracılığıyla birlik ve beraberliğimize, huzur ve refahımıza yönelik gerçekleştirdiği eylemler amacına ulaşamayacak. Demokratikleşme çalışmaları, her zamankinden daha kararlı bir şekilde devam edecek, özgürlükçü, demokratik yeni anayasa için çıkılan yoldan dönülmeyecek. Terör örgütünün bu tür eylemleri, hatırlanacağı üzere, demokratikleşme yönünde kararlı adımların atıldığı zamanlarda artırılarak bu yöndeki çalışmaların sabote edilmesi amaçlanmakta. Bu oyuna gelmemeli, demokratikleşmeden geri adım atılmamalı. Terör örgütünün vatandaşımızı tahrik etmeye yönelik bu tür eylemlerinde, örgütün ekmeğine yağ sürmemeli, birlik ve beraberliğimizden taviz vermemeliyiz." dedi.

Gündoğdu, halkının tamamını kucaklayan, ötekileştirmeyen yeni bir anayasa, her türlü sorunun çözümünde referans olması gerektiğini kaydetti.

MEMUR-DER YENİ ANAYASA ÇALIŞTAY RAPORU`NU AÇIKLIYOR
Memur Dernekleri Federasyonu (Memur-Der) ise haziran ayında başlattığı `100 STK-100 Uzman ile Yeni Anayasa’ya Sivil Yaklaşımlar Çalışması`nın sonuçlarını açıklayacak.
130 sivil toplum kuruluşunun yeni anayasa ile ilgili çalışmalarını yaptıkları çalıştayda konusunun uzmanlarınca değerlendirdiklerine aktaran Memur-Der Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Özbay, çalıştay sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti. Terör örgütünün yeni anayasa çalışmalarını engellemek için yaptıklarının sonuçsuz kalacağına dikkat çeken Özbay, "Başta Meclis Başkanımız Cemil Çiçek`in olayın duyulmasının ardından yaptığı kararlı açıklamalar, anayasa sürecinin süreceğine olan inancımızı güçlendiriyor. Toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek yeni bir anayasa, meclisteki tüm partilerin katılımıyla bir an önce çıkarılmalı." diye konuştu.
Öte yandan Hak-İş`in yarın başlayacak olan 12. Olağan Genel Kurulu`nun gündemi de yeni anayasa olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın da katılacağı genel kurula siyasi parti başkanları, bakanlar ve çok sayıda milletvekilinin iştirak etmesi bekleniyor.