Hindistanlı Radium İzmir’de Fabrika ve Otel Arıyor

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD)`nin öncülüğünde Beyrut’a yapılan iş ve inceleme gezisinde önemli iş görüşmeleri yapıldı.

Türk, Lübnan ve Hindistan heyetleri arasında yapılan ikili görüşmelere katılan Hindistanlı Radium Holding yetkilisi Anish Gandhi, elektronik ürünler yatırımı için Ege Serbest Bölgesi’nde fabrika aradığını, İzmir ve çevresinde turizm yatırımı yapmak isteğini dile getirdi. Yatırım konusunda Türk iş adamlarından destek isteyen Gandhi, turizm yatırımını otel olarak düşündüğünü ifade etti.
Geziyi değerlendiren İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Baran, amacına ulaştıklarını söyledi. Atina ve Marsilya ziyaretleriyle başlayan proje çerçevesinde Barselona ve İskenderiye’ye de giderek liman yetkilileri başta olmak üzere işadamlarıyla temaslarda bulunacaklarını kaydeden Baran, projenin anacının Akdeniz liman kentleri arasında ortak projeler hayata geçirmek olduğunu vurguladı.
Geziyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İZSİAD Başkanı, karşılıklı ziyaretlerin beraberinde dostlukları getirdiğine dikkat çekti. Baran, Beyrut’ta Hindistanlı iş adamlarıyla bir araya gelmelerinin ayrı bir fırsat doğurduğunu kaydetti. Her iki ülke iş adamlarına İzmir’i tanıtma fırsatı bulduklarını ifade eden Ayhan Baran, “Hindistan ve İzmir’den heyetlerin karşılıklı ziyaretleri konusunda prensip anlaşmasına vardık. Beyrut Sanayi Odası ile karşılıklı işbirliği ve ziyaretler kararı aldık.” dedi.
Baran, geziye katılan iş adamlarının önemli ticari ilişkilerde bulunduğunu söyledi. Kendi firması Kristal Zeytinyağı için bayilik teklifi aldığını belirten Baran, “İlk temaslar olumlu. Çok sayıda üyemiz önümüzdeki günlerde ticarete yansıyacak iş görüşmelerinde bulunduğunu biliyorum. İki üyemiz bu amaçla hükümet nezdinde de görüşmelerde bulundu.” diye konuştu.
Beyrut Limanı yetkililerinin İzmir ile karşılıklı feribot seferleri başlatılması çağrısını değerlendireceklerini anlatan Baran, şunları söyledi: “Bu konuyu İzmirli meslek odalarına götüreceğiz. Kendi üyelerimizle paylaşacağız. Karşılıklı feribot hattını özel sektörün başlatması gerektiğine inanıyorum. Hattın belli bir süre her iki ülke hükümetleri tarafından finanse etmesi gerekiyor.”

BÜYÜKELÇİLİK ZİYARETİ
Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği, İZSİAD heyetinin temaslarına önemli katkıda bulundu. Türk, Lübnan ve Hindistan iş adamlarının ortak toplantısına katılan Büyükelçi İnan Özyıldız, gezinin son gününde verdiği resepsiyonda Lübnan Türk Dostluk Derneği üyeleriyle Türk iş adamlarını buluşturdu.